Kako se mozak nosi sa razlikama

Društvo

Nova studija istraživača sa Jejla u Londonu otkrila je da naš mozak različito reaguje u zavisnosti od socijalno-ekonomske pozadine (nivo obrazovanja i nivo prihoda u porodici) osobe sa kojom razgovaramo.

Studija je objavljena u časopisu Social Cognitive and Affective Neuroscience. Uključilo je 39 parova učesnika koji su 12 minuta razgovarali dok su nosili slušalice namenjene za praćenje moždane aktivnosti.

Aktivnost mozga učesnika praćen je pomoću nove tehnike, koja podrazumeva nošenje lakih slušalica. Slušalice podrazumevaju pregled protoka krvi i oksigenacije krvi mereći promene i prikazujući ih infracrvenom svetlošću.

Među parovima koji su imali različito socioekonomsko poreklo, istraživači su otkrili viši nivo aktivnosti u određenom delu mozga. Ovo područje, nazvano “levi korteks”, povezano je sa veštinom govora, jezikom zasnovanim na pravilima i razumevanju tih pravila, kognitivnom kontrolom i pažnjom.

Prethodna istraživanja sugerisala su da nam sistemi frontalnih režnjeva pomažu u regulisanju ponašanja kako bismo izbegli izraženu pristrasnost. Ove studije su uključivale laboratorijske preglede, što je otežavalo razgovor, jer su pacijenti morali da leže i miruju.

Reakcije mozga bile su sličnije kod učesnika koji su razgovarali sa nekim sličnog porekla na teme poput „Šta ste radili prošle zime?“ i „Kako pravite kolače?“ Povećana aktivnost u levom frontalnom režnju primećena je kod obe grupe učesnika, starosti od 19 do 44 godine. Oni su se poklapali u pogledu rase i pola kako bi se minimalizovao uticaj ovih parametara na različite rezultate.

Autorka koja je iznela predlog istraživanja, Olivia Descorbeth, rekla je: „Želeli smo da znamo da li mozak drugačije reaguje kada smo razgovarali sa drugima drugačijeg socioekonomskog porekla. Sada znamo da je to istina i da ljudi imaju neurobiologiju koja im pomaže u snalaženju sa razlikama “.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *