Godina bez pitanja – Gde ćeš za Novu?

Biznis

Sećate li se kako smo pre samo godinu dana jedni druge pitali – Gde ćeš za Novu? Iako je to bilo pre samo godinu dana iz ove perspekvite deluje nam kao nekoliko svetlosnih godina udaljeno od danas.

Danas kad vas neko pita – Gde ćeš za Novu? deluje kao ironično pitanje. Zabrane okupljanja, ograničeno radno vreme, strah za sebe, strah za porodicu, starije. Ove godine to pitanje deluje prilično smešno. Zapravo, niko ga i ne postavlja. Oni koji i proslavljaju na način sličan predhodnih godina nemaju baš smelosti da pitaju druge gde i kako slave. Prećutno razumevanje i misao da je samo bitno da se ova godina napokon završi, a da je svako slavi na svoj način.

Setimo se kako smo do sada trošili celu prosečnu platu na to jedno veče provedeno u luksuznom restoranu ili iznajmljenoj kući na planini. Smrzavali smo se na debelim minusima po trgovima. Još od septembra, možda i ranije, planiramo doček Nove godine, gde, sa kim, odevne kombinacije, pića i hranu. Ove godine ništa nismo mogli da planiramo. Planirali smo da danas i sutra zaštitimo sebe, a samim tim i svoje najmilije. U mislima nam je bilo da test bude negativan, da je ta temperatura običan sezonski virus. Ove odlazeće 2020, srećan joj put, izgubili smo svoje voljene, bili smo uplašeni, i dalje smo, izgubili smo posao, vreme, godinu zapravo. Malo ko danas, kada nam je ostalo svega 9 dana do Nove godine, uošte razmišlja o dočeku. A sa druge strane, ako smo išla želeli ove godine bilo je da se ista završi. Kao da će čim otkuca ponoć i stupi 2021. godina cela 2020. godina izgledati kao košmar iz koga smo se probudili svi zdravi.

Na šta prvo pomislite kada čujete Nova godina i doček?

Na primer, ja pomislim na porodicu, toplu peć i igračku vozić koja pravi krugove dok se baterija ne isprazni. Bez pandemije, bez straha. Ova godina je bila loša i treba proslaviti njen završetak. Kad kažem proslaviti mislim na novogodišnje čarape i božićne filmove, toplu sobu, večeru sa porodicom, smeh, novogodišnji program, poklon ispod jelke i molitve u ponoć. Onima sa kojima nećete biti te večeri pošaljite novogodišnje čestitke, ulepšajte im praznike. Zahvalite se na svemu u prošloj godini i pomolite se za bolju i uspešniju narednu, zapravo zdraviju. Zamislite želju. Pomolite se za bolesne. Možda ova naredna 2021. zaista bude dobra po sve nas. Možda se napokon pandemija  završi i moći ćemo da grlimo jedni druge na ulicama, da napokon posetimo svoje najmilije, da konačno odemo na tu kafu, da prošetamo gradom bez maske i udahnemo vazduh punim plućima.

  1. budi nam dobra, verujemo u tebe.

 

Autor: Nevena Vićentijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *