Pet pomoći studentima u problemu: Rokovi „zamrsili“ konce

Društvo

Biti student u ovoj, 2020. godini nije nimalo jednostavan zadatak. Da, biti student u 2020. godini u Srbiji, to smo zaboravili. Predavanja su većinski slušana preko interneta, a ispiti koji nestrpljivo cupkaju, čekaju naš dolazak na „mesto zločina“ i suočavanje sa sudbinom.

Ovo ne zvuči obećavajuće, a posebno ne studentima koje čeka sve ovo. Međutim, protiv sistema se ne može, ili bar ne sa ovakvim stavom, stoga preostaje samo da se adaptiramo, ako već do sada nismo i uradimo ono što se od nas očekuje – da damo sve ispite i zanemarimo sve nepravilnosti i nelogičnosti. Zašto? Jer neke stvari se jednostavno ne preispituju.

Da li vam je teško da postignete očekivanja kao da nema situacije sa virusom i izmenjenim načinom školovanja? Najverovatnije da jeste, ali to smo vas pitali reda radi, nikog nije briga. U ovom momentu možemo pomoći samo sami sebi i drugim ljudima koji dele „problematiku“. Pa, kad već odbijamo da činimo veće stvari, hajde da vidimo – kako možemo lakše da prevaziđemo ovu „mini katastrofu obrazovanja“?

Hoćemo da položimo ispite? Moraćemo da učimo, nema nam druge. Pet saveta da nam muka bude manja slede u narednim redovima.

 

  1. Procenite koliko vam realno vremena treba

Pogledajte koliko ispita rešavate da prijavite, koji su datumi „u igri“, a onda šta sve od literature čeka na vas. Proračunajte koliko vam vremena treba da pređete sve to i krenite čim pre.

  1. Ne brzajte, izgubićete smisao

Ukoliko pohitate da pređete što više strana, verovatnoća da ćete biti spremni za ispit nije velika. Učite lagano (makar sebe ubedite u to) i potrudite se da vas upravo taj osećaj „laganeze“ odvede do tačke da razumete to što čitate. Tako ćete se rešiti „bubačenja“ i višestrukog prelaženja istog gradiva koje gubi smisao, jer vi tu zapravo smisao i ne vidite.

  1. Pravite pauze

Ma koliko da vam je blizu dan kada morate da dokažete da poznajete materiju, ukoliko idete preko svojih granica, ne činite uslugu sebi. Zato, znajte da nije greh pogledati film u sred ispitnog roka, ili učiniti nešto za „svoju dušu“, jer su to načini na koje svi skupljamo energiju i motivaciju i ne treba da stvara osećaj krivice. Lekovito je, ali kao i sve, samo ako je umereno i svrsishodno.

  1. Kada je teško – banalizujte

Ako nešto prosto ne možete da shvatite, a nemate lufta da se okrepite na željeni način, savet koji vam može biti od pomoći jeste „spuštanje nivoa“. Zamislite da je pred vama grupa dece, grupa baka, na primer i da ne znaju o tome ništa. Zatim smislite kako biste „preveli“ to što čitate na jezik koji bi njima bio razumljiv i izgovorite kao da predajete. Na taj način ćete i vi uspeti da zapamtite i skratite sebi muku.

  1. Pričajte sa kolegama

Nekada možete lakše da naučite nešto ukoliko ste u društvu. Potrudite se da stvorite potpuno prijatnu atmosferu sa koleginicom ili kolegom, na primer, i pretočite gradivo u „trač“ ili nešto sasvim obično, što prepričavate kao „zanimljivu činjenicu“. Provucite kroz razgovor, dobićete odgovor, prodiskutovati, a onda i uspešno zapamtiti.

 

Nije lako biti student, znamo da je sada to još komplikovanije. Ali, sreća u nesreći je to što uvek treba da imamo na umu da nismo sami, pa zašto to ne bismo iskoristili i učinili ove dane lakšim i zanimljivijim?

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio bar od male koristi, kao i da ćete uspešno proći i kroz zimske ispitne rokove i spremno i srećno dočekati proleće. Držimo fige!

 

Autor: Jelena Luković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *