Srpska Džejn Ostin! Serije koje danas obožavamo rađene su po njenim romanima! Ko je bila čuvena književnica Mir – Jam?

Kultura

Pod poznatim pseudonimom Mir – Jam krije se ime najčitanijeg savremenog ženskog autora, Milice Jakovljević. Rođena je 22. aprila 1887. godine u Jagodini, u porodici državnog činovnika. Bila je srpska novinarka i književnica. Iako je u svojim delima najčešće pisala o ljubavi i braku, nikada se nije udavala.

Nakon Prvog svetskog rata Milica se seli u Beograd, kako bi započela svoju novinarsku karijeru. Prema svojim rečima,  novinarskom karijerom bavila se u periodu od 1921. do 1941. godine. Prvih pet godina provela je u dnevnom listu Novosti, a ostalih petnaest u Nedeljnim ilustracijama. Sve vreme se potpisivala kao Mir – Jam, a ovaj pseudonim zadržala je i tokom pisanja romana.

Pod ovim pseudonimom objavila je mnogo ljubavnih romana i priča. Pošto je stvarala u posleratnom periodu, narodu je bilo potrebno da skrene misli sa dotadašnjih tema stradanja i pobegne od svakodnevnih briga i problema. Laki ljubavni sadržaji pronašli su put do srca naroda.Vrlo brzo ih je osvojila i postala kraljica ljubavnih romana. Oštra književna kritika nije je omela da napiše romane koji se smatraju najlepšom savremenom srpskom ljubavnom prozom. Romani Ranjeni orao, Samac u braku, Greh njene majke, Nepobedivo srce, ekranizovani su i već godinama mame najdublje emocije gledalaca. Njihove glavne junake danas nam približavaju naši najistaknutiji glumci.

Osim romana, Mirjana Jakovljević pisala je i pripovetke i pozorišne komade. Godine 1939. napisala je dramu Tamo daleko, koju je izvela legendarna Žanka Stokić u glavnoj ulozi.

Prema rečima Nevenke Urbanove, srpske pozorišne dive, Mir – Jam je bila lepa raskošna plavuša, koja je na plaži čitala Rableovu knjigu u originalu. Bila je izrazito elokventna, govorila je više stranih jezika. U vreme kada je većina žena bila neobrazovana, Milica se zalagala za njihova prava. Posebno se izdvojio njen tekst pod nazivom Treba li podići ženi spomenik?, u kome se zalagala za sve tadašnje žene i njihova prava. Živela je tihim i povučenim životom, poput svoje Nede iz romana Greh njene majke.

Nakon što je odbila da radi za okupacione novine, njeni romani bili su zabranjeni, što je dovelo do toga da Milica ostane bez posla. Odbačena od svih, umire 22. decembra, na današnji dan, 1952. godine od raka pluća. O njenoj tragičnoj smrti nijedne novine nisu izveštavale.

Autor: Jelena Ćetković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *