Mali Stanoje: Fikcija ili stvaran lik?

Kultura

Svima nam je poznat film „Montevideo, bog te video“, likovi su za kratko vreme osvojili naša srca i naterali nas da istražujemo istorijsku pozadinu odlaska na prvo svetsko prvenstvo u fudbalu 1930. godine.

Navikli smo da film i stvarne istorijske činjenice nisu uvek u potpunosti identične, ali ovde imamo podudarnosti koje su potkrepljene mnogim dokazima.

Milutinac je bio lekar, Balerina inženjer, Tirke i Moša tandem o kom se i danas priča, Boža Dunster je osim što je bio selektor, bio i novinar, Kosta Hadži osnivač „Vojvodine“, ali ipak, onaj koji je svima ostao kao najsimpatičniji i omiljeni, bio je mali Stanoje.

Da li je Stanoje stvarno postojao, bio talija fudbalera i išao u Urugvaj?

Postoje fotografski dokazi na kojima su reprezentativci i selektor, a među njima vidimo i dečačića sa šajkačom i u narodnoj nošnji, fizički manjeg od onog kog pamtimo iz filma.

Da li je taj dečak sa slike zapravo Stanoje iz filma niko ne može zvanično potvrditi, čak ni potomci slavnih reprezentativaca Jugoslavije.

Njegovo postojanje ostaje misterija za sve nas. Fikcija ili ne, Stanoje će biti upamćen po tome da je doneo veliku sreću fudbalerima i postao je mitska ličnost fudbala na prostorima bivše Jugoslavije.

Na vama je da odlučite da li želite da verujete da je bio stvarni lik ili pak samo izmišljeni ukras u filmu. Za koju god varijantu se odlučite, ne možete da ga ne volite.

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *