Koliko života imaju mačke?

Društvo

Jedan od najčešćih i najrasprostranjenijih mitova jeste da “mačka ima devet života”. Kao većina mitova, ovaj je nastao iz pokušaja da se objasni prirodni fenomen bez znanja stvarnih činjenica. Istina je da su mačke jako sposobne da izbegnu opasne situacije koje se pokazuju kao smrtonosne za druge životinje. Iako su mačke pripitomljene hiljadama godina unazad, život sa ljudima nije uticao na njihove instinkte preživljavanja, na koje se u velikoj meri oslanjaju. Ovi instikti mogu da pomognu mački da preživi ozbiljne opasnosti kao što je pad sa zgrade, i da joj u nekim prilikama pomogne da “prevari smrt”. Zbog njihove inteligencije, brzine, preživljavanja pada sa velike visine, nevidljivosti i raznih drugih osobina superheroja, rodio se mit o tome da imaju devet života.

Poreklo mita

Neki smatraju da se ovaj mit pojavio u Egiptu, što ima smisla jer Egipćani smatraju mačke božanstvima. Još jedan od razloga jeste što Egipćani veruju u reinkarnaciju (ponovno rađanje). Mit koji se može vezati za devet života mačke uključuje egipatsku boginju Bastet, koja je prikazivana u liku mačke. Imala je devet života, i tu karakteristiku podelila je sa ostalim mačkama.

Postoji teorija da mit vuče korene iz Engleske, zbog drevne poslovice “Mačka ima devet života: tri da se igra, tri da luta i tri da odmara”.

Poreklo ideje da mačka poseduje devet života može se vezati za više kultura, ali konačan odgovor ostaje nepoznat. Ovaj iskaz nije naučno zasnovan, a dosadašnje iskustvo pokazalo je da mačka, nažalost, ima samo jedan život kao i svi ostali. Ono što je neosporno, jeste da mačke imaju izuzetne sposobnosti i telesnu konstrukciju prilagođenu da se izbore sa situacijama koje deluju smrtonosno. Zato, ne verujte da Vaša maca ima devet, već samo jedan život, a njene “moći” shvatite kao sposobnosti superheroja!

Autor: Kristina Bondžulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *