Ženo, u redu je!

Društvo

Zadnjih par godina više nego ikada pre govori se o pravima i slobodama žena. Koliko god govorili o tome i trudili se da verujemo da je to tako, svaka žena i dalje nosi nedoumice u sebi da li je ispravno ono što radi, jer to ipak nije „društveno prihvatljivo“.

Govori se o slobodama i pravima žena, a zapravo se zanemarila suština. Zaboravile smo da kažemo mi jedne drugima da je u redu ako smo se odlučile za karijeru, ne za brak. U redu je ako smo se odlučile da imamo petoro dece, ali je isto tako u redu ako smo se odlučile da se nikada ne ostvarimo kao majke. U redu je ako nismo završile fakultet u roku, u redu je i da ga nismo nikada ni upisale ili odustale od studija. U redu je ako se nismo udale do dvadesete, dvedeset pete, čak i do tridesete. U redu je da živimo sa roditeljima i  u „zrelim godinama“. U redu je ako nismo našle posao za minimalac jer čekamo posao u struci, ali je i u redu ako radimo  za minimalac samo da bi imale svoj dinar ili za svoju porodicu.

Iako sve mi znamo duboko u sebi da je sve to u redu, šta kada nas napadne društvo? Šta kada na slavi tetka pita –Zašto? ili -Šta ćekaš? Da, ovo jeste 21. vek, ali koliko god tvrdili da smo savremeno društvo, mi to nismo. Koliko god mi žene tvrdile da smo svoje odluke same donele ili ih donosimo, nije baš tako.  Susrećemo se sa potpuno banalnim osudama okoline, ali i neverovatnim i previše ličnim pitanjima.

Moram da se udam jer svi smatraju da je vreme zbog mojih godina. Treba da ostanem u lošem braku zbog dece, nemam gde, sama sam ga birala. Ostaću na ovom poslu iako su loši uslovi jer moram da radim, šta će mi reći svet ako dam otkaz na sigurnom poslu. Odustajem od svojih snova, svi su mi rekli da ja to ne mogu. Kada smo to tačno dozvolile da naš život postane „javno vlasništvo“?

Ženo, u redu je! U redu je i biti slaba i donositi pogrešne odluke. Ostaviti sve i krenuti iz početka. U redu je razočarati ljude oko sebe, oni će to svakako jednom zaboraviti i preboleti. Ne možeš živeti sa time da si sebe razočarala. Da nisi uradila ono što si želela i mogla. U redu je da slomiš sebi srce, da padneš, da poklekneš. Sve je u redu dok se boriš za sebe. Nama ne treba kao društvu ženska jednakost na poslu, treba nam u kući, na ulici, u porodici, društvu. U redu je misliti i osećati, plakati, smejati se, šminkati se i oblačiti po sopstvenoj volji, pevati na sav glas.

Odnos koji imaš sa sobom najbitniji je odnos u životu. Na osnovu odnosa sa sobom moći ćeš da gradiš druge odnose. Nije samo obična fraza „ako voliš sebe i drugi će te voleti“, to je jedna duboka istina. Oslobodi se strahova sadašnjosti i budućnosti, prihvati svoj život i bori se. Suoči se sa svojom sudbinom. Jaka si! I slaba si! Žena si! I u redu je.

Autor: Nevena Vićentijević

1 thought on “Ženo, u redu je!

  1. 🕊Океј, почиње да ми се свиђа ваш портал! Браво жено која ово пишеш! 👏🏼👏🏼👏🏼

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *