Svake godine kitimo jelku, a da li znate odakle je I šta simbolizuje taj običaj?

Društvo

Svake godine, pred praznike, većinu nas obuzima Novogodišnji i Božićni duh i počinjemo da kupujemo novogodišnje ukrase, jelke i poklone. Danas, gotovo da nema kuće koja nema okićenu jelku za Novu Godinu i Božić i nema deteta koje nije čulo za “Deda Mraza“. Ali, to nije uvek bilo tako.

Ovaj običaj postoji već mnogo godina, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže kada je nastao.

Jedna od teorija je da su Rimljani smatrali da u jelkama žive duhovi šuma, a tokom novogodišnje noći oni su ih darivali da bi bili u njihovoj milosti. Oni su kasnije mlade jelke sekli i donosili kući. Vremenom je jelka postala simbol praznika i dočeka Nove godine. Jelke i ostalo zimzeleno drveće zapravo predstavlja podsetnik da nakon zime ipak dolazi proleće.

U hrišćanstvu postoji legenda koja govori da su ispred pećine, u kojoj je rođen Isus, bila tri zimzelena drveta. Prvo je bilo kedrovo, drugo bor, a treće jela. Neposredno, po njegovom rođenju, prema legendi, sva tri drveta su se zatresla i pozdravila njegov dolazak na svet. Kedar je novorođenčetu podario mirišljave iglice, a bor šišarke. Jedino jela nije imala plod, te je zaplakala. Anđeo se smilovao i poklonio joj zvezdu s neba koju je ona spustila pred Isusa. Iz ove legende dolazi i verovanje da se na vrh okićene jelke postavlja zvezda.

Prvi dokazi o kićenju jelke potiču iz jedanaestog veka. U Nemačkoj se za Božić kitila jelka crvenim jabukama. U Zapadnoj Nemačkoj ukrašavala se i kolačićima raznih oblika i svećama koje su simbol Hrista i večne svetlosti.

Ovaj ritual se tokom vekova proširio po celoj Evropi. U Engleskoj je prvu jelku okitio princ Albert 1841.godine. Ona je bila ukrašena poklončićima, mašnama, papirnim cvećem i bombonama. Vrlo brzo, ovaj lep običaj se ustalio i prešao sa visoke klase na običan narod.

U početku su se na zelene grančice stavljale jabuke, zatim kolačići, orasi,suve šljive i urme, mašne…Legenda kaže da je jedan nemački duvač stakla bio vrlo tužan jer nije imao novac da kupi jestive ukrase za jelku svojim mališanima. Rešio je da napravi staklene kugle. Njegovi ukrasi su izazvali pravo oduševljenje među narodom, te se duvač vremenom obogatio.

U Americi prve su se jelke kitile u sedamnaestom veku zahvaljujući Nemcima koji su naselili te prostore. U Aziju su okićenu jelku preneli misionari u devetnaestom i dvadesetom veku. Vrlo brzo su skoro sve kulture rado uvrstile jelku u svoje običaje.

Autor: Jelena Ribarov

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *