Kako je Sveti Nikola postao najproslavljeniji srpski svetac?

Društvo

Često se u našem narodu može čuti da na današnji dan polovina Srbije slavi slavu, a druga polovina odlazi u goste, što nije daleko od istine. Sveti Nikola jeste ubedljivo najčešća krsna slava, a zašto je to tako pročitajte u nastavku.

Praznik Svetog Nikole naziva se još i Nikoljdan, a sam svetac zaštitnik je vozača, putnika, ribara, dece, neudatih devojaka, siromašnih ljudi i nevinih zatvorenika. Za života spašavao je mornare iz nasukanih brodova. Zbog toga sve lađe na današnji datum širom sveta miruju, kako bi se na taj način odala počast svetitelju.

Kako pronalazimo u njegovom žitiju, rođen je u 3. veku u Likiji, provinciji Rimskog carstva. Bio je vrlo skroman i povučen. Čitavo bogatstvo koje je dobio nakon smrti svojih roditelja poklonio je siromašnima. Novac im nije davao u ruke, već je stavljao u džep, kako bi se iznenadili kada bi ga pronašli. Svojom pojavom ljudima je donosio spokoj i utehu, širio je pravdu i milost. Veruje se da je legenda o Deda Mrazu inspirisana njegovim likom i delima.

Zbog skromnog života i velikih dela, narod je odlučio da im Sveti Nikola bude zaštitnik. Osim toga, Srbi su se nekada u najvećoj meri bavili obradom zemljišta, a jedino vreme koje su imali za odmor bilo je tokom zime. To je bila idealna prilika da se okupe i ujedno proslave svog zaštitnika. Mnogi smatraju da je i jedan od razloga proslavljanja Nikoljdana u ovolikoj meri siromaštvo našeg naroda. Naime, Sveti Nikola proslavlja se u vreme Božićnog posta, pa ga možemo proslaviti simbolično uz kolač, vino i ribu. Postoji mnogo obreda koje vernici obavljaju na današnji dan, a danas nikako ne treba raditi bilo kakve kućne poslove.

Sveti Nikola se, osim kod nas, proslavlja širom sveta, a ove godine, nažalost, ne onako kako smo navikli.

Želimo vam srećnu slavu i čuvajte se!

Autor: Jelena Ćetković

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *