Zašto imamo osećaj da nam se nešto već dogodilo?

Društvo

Neobjašnjiv osećaj da smo već doživeli nešto što nam se dešava prvi put, osećaj da se deo naše istorije ponavlja, svima nam je dobro poznat. Koliko nam se samo puta desilo da uđemo u neku prostoriju i imamo osećaj da tu nismo prvi put? Stručni naziv za ovaj fenomen je deža vi, što u bukvalnom prevodu znači već viđeno.

Nažalost, ne postoji konkretno objašnjenje za ovu pojavu, ali naučnici se i dalje trude da je odgonetnu. Osećaj koji nam se javlja veoma je kratak, što otežava detaljnije istraživanje.

Prvo stručno objašnjenje zasnovano je na mentalnoj diplopiji, pojavi koja nastaje kada se informacije koje dobijamo iz oba oka iz nekog razloga ne poklapaju. Kao posledica toga javlja se osećaj da smo nešto već videli. Međutim, činjenica da se deža vi javlja i kod slepih ljudi, opovrgava ovu teoriju.

Teorija koja se poyebno izdvojila nosi naziv hologram teorija. Prema ovoj teoriji, deža vi nam se, najprostije rečeno, javlja zahvaljujući nekoj situaciji iz prošlosti. Ukoliko nam se učini da smo u nekoj prostoriji već bili, moguće je da je raspored predmeta u njoj sličan rasporedu koji smo ranije videli – navodi psiholog Ana Kilari. Kako bi dokazala svoje tvrdnje, Ana je napravila eksperiment u kome je dobrovoljcima najpre pokazala jednu grupu slika, na kojima je bio jedan raspored predmeta. Zatim je fotografije zamenila drugim, na kojima je polovina predmeta bila nova, a druga polovina veoma slična predmetima sa prve fotografije. Svi ispitanici imali su isti osećaj, a to je da su fotografije već videli, iako ih vide prvi put. Iako ova teorija zaista deluje verodostojno, mnogi psiholozi se sa njom ne slažu.

Naučnici sa Univerziteta Sent Endrjuz skenirali su mozgove volontera i, koristeći se hipnozom, uspeli su da stvore osećaj poznatog. Došli su do zaključka da mozak na ovaj način koristi prava sećanja kako bi proverio da li su tačna. Ovo veštačko izazivanje deža vija značajan je korak ka dokazivanju toga da je moguće imati osećaj poznatog bez prethodnog iskustva.

Bilo kako bilo, osećaj poznatog prilično je uznemiravajuć. Nadamo se da će nam konkretni izazivač ovog stanja uskoro biti poznat.

Šta vi mislite? Da li je ovo posledica prošlosti ili, ipak, nešto više?

Autor: Jelena Ćetković

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *