Ko je bio Simon Bolivar?

Društvo

Simon Bolivar (1783 – 1830) bio je južnoamerički vojskovođa i državnik. Učestvovao je u revolucijama kontinenta protiv španske imperije. Poreklom iz bogate porodice, u Španiju biva poslat na školovanje, gde ubrzo odlučuje da se okrene političkoj sferi u Evropi. Godine 1808. pridružio se grupi koja je u Venecueli formirala vezu sa Napoleonovom invazijom u Španiji, te je kao njen zastupnik otputovao u London. Po povratku predlaže da se Venecuela proglasi nezavisnom, a skupština ovaj predlog prihvata 1811.godine.

  1. biva proglašen vojnim zapovednikom i osloboditeljem Venecuele. Nakon poraza od španskih snaga, povukao se u Novu Granadu, gde je pobedio španske trupe u više bitaka. U trogodišnjem ratu za nezavisnost Južne Amerike prešao je Ande, ujedinio Ekvador, Novu Granadu i Venecuelu pod imenom „Republika Kolumbija“. Proglašen je ocem i osloboditeljem domovine, i izabran za prvog predsednika Kolumbije i prvog predsednika Gornjeg Perua (po njemu prozvanog Bolivija).

Uspomena na Simona Bolivara i njegovo delo živi u mnogobrojnim spomenicima širom Južne Amerike kao i u imenu države Bolivije (nekadašnji Gornji Peru), i nazivu venecuelskog novca – bolivar.

Autor: Kristina Bondžulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *