Porodica sa kojom su odrasle mnoge generacije

Kultura

Crtana serija koja je nezaobilazni format mnogih generacija unazad i to preko trideset godina, danas slavi rođendan. Sećate se petočlane porodice koja svojom ljubavlju i nesuglasicama podseća na sve druge, ali ova nam je svima posebno draga?

Njihova prva epizoda, Simpsons Roasting on an Open Fire, emitovana je na Fox kanalu na današnji dan. Od tada pa do danas prošla je tačno trideset i jedna godina, a epizode se i dalje uveliko emituju. Do kraja 31. sezone emitovane su 684 epizode, što ih čini najdugotrajnijom animiranom serijom uopšte. Od tada smo mnogo puta uzbuđeno čekali da se svi članovi porodice poređaju na sofi i upale televizor. Beskrajno simpatična, duhovita ali krajnje istinita priča jedne porodice u čijem se životu prepliću mnogi drugi likovi, koje pamtimo kao jednako interesantne. To su najčešće komšije, učitelji, kolege sa posla, prijatelji, a od 1991. godine i lokalne poznate ličnosti. Iako je od prvog emitovanja prošlo dosta godina, u Simpsonovima niko nije ostario i ništa se nije promenilo.

Autor ovog crtanog formata je Met Groning koji je porodicu Simpsonova napravio po uzoru na svoju. Homer i Mardž dobili su imena po njegovim roditeljima, Lisa i Megi po sestrama, dok je svoje ime zamenio u Bart. Inspiraciju za ovo ime Met je dobio od anagrama reči brat, što u prevodu sa engleskog na naš jezik znači derište. Homer je najstariji član i glava porodice, pamtimo ga kao nesmotrenog i lenjog, dok njegovu drugu polovinu, Mardž, pamtimo po specifičnoj plavoj frizuri „u vis“ ali i sposobnosti da očuva porodicu na okupu. Bart, mnogima omiljeni lik dečaka, koji neprestano upada u nevolje, često je u sukobu sa mlađom sestrom Lisom, koja koliko je inteligentna (u odnosu na ostale članove svoje porodice) toliko je među njima i neshvaćena. I najmlađa među njima, beba Megi, koju pamtimo po puzanju i zvuku cucle. Koji je član porodice Simpson vama omiljeni?

Međutim, kreatore ovog serijala možemo smatrati i futurolozima. U više navrata su se izmišljene scene poklopile sa stvarnim, preciznije serija je prethodila realnim dešavanjima čiji smo svedoci.  Javnost su u više navrata zaprepastili predviđanjem budućih situacija. U 17. epizodi 11. sezone Donald Tramp postaje predsednik Sjedinjenih Američkih Država, što se zaista dogodilo šesnaest godina kasnije. Osim toga, predvideli su epidemiju ebole čak sedamnaest godina ranije, stršljenove ubice, pametne satove, trooku ribu, Toma Henksa u karantinu, a mnogi smatraju da su predvideli i aktuelnu pandemiju virusa korona. Da li vi verujete da Simpsonovi mogu predvideti budućnost? Ili to neko radi u njihovo ime? Da li su crtani likovi samo alat za manipulisanje našom svešću? Ili su možda slike scena iscenirane naknadno, ne bi li nas zbunile?

Koliko su popularni u narodu svedoči činjenica da je čuvena Homerova uzrečica D’OH, koju koristi kada uradi nešto glupo, ubačena u rečnik Oksfordskog univerziteta.

Bilo kako bilo, porodica s kraja osamdesetih godina i dalje je aktuelna, interesantna, sveprisutna i beskrajno simpatična. Trenutno se emituje 32. sezona popularne serije i nadamo se da će ih biti još mnogo.

Autorke: Jelena Ćetković i Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *