Ko je bio Milan Vujaklija?

Društvo

U mestu Buhača, koje se nalazi na samoj granici između Hrvatske i Bosne, 27. novembra 1891. godine rođen je Milan Vujaklija, pisac i prevodilac.

Milanov otac bio je pravoslavni sveštenik, a majka Jelena domaćica. Njegovo školovanje nije bilo lako. Srednjoškolsko obrazovanje započeo je u Zagrebu, nastavio u Sremskim Karlovcima, da bi konačno maturirao 1911. godine u Prvoj muškoj gimnaziji u Beogradu. Iste godine na Filozofskom fakultetu u Beogradu upisuje smer Nemački jezik, književnost i filozofija, ali ga rat sprečava da studije završi u roku.

Od 1912. godine Milan Vujaklija dobrovoljno učestvuje prvo u Balkanskim ratovima, a potom u Prvom svetskom ratu.  Po završetku ratova Milan se vraća na studije, koje tada završava.

Vujaklija je posebnu pažnju posvetio radu na prevodima i leksikografiji. Našem narodu najviše je poznat  kao autor Leksikona stranih reči i izraza. Prikupljanje reči koje bi uneo u Leksikon Vujaklija je počeo oko 1925. godine, a prvo njegovo izdanje objavio je 1937. godine. Drugo izdanje, u redakciji dr Svetomira Ristića i dr Radomira Aleksića, izdato je 1954. godine i štampano je u tiražu od preko 200.000 primeraka. U rečniku značajno mesto imaju mađarske i turske reči, jer su u našem jeziku prisutne u velikoj meri. Rečnik je naišao na dobar prijem, što je navelo Redakciju Prosvete da 1980. godine pripremi njegovo novo izdanje. Kako se navodi u predgovoru, razvoj nauke dostigao je velike razmere, pa je bilo neminovno u rečnik dodati nove reči iz oblasti tehnologije, medicine i ekonomije. Najsavremenija dopuna Leksikona objavljena je 2011. godine pod nazivom Novi Vujaklija. Izdavanje ovog rečnika od velike je važnosti ne samo za srpsku, već i za bosansku i hrvatsku leksikografiju. Ne postoji škola u kojoj se ovaj rečnik ne posmatra kao jedan od osnovnih udžbenika.

U periodu od 1922. do 1928. godine Milan se aktivno bavio prevođenjem stranih dela na naš jezik. Kao najznačajnija dela koje je preveo navode se dela nemačkog filozofa Artura Šopenhauera, O religiji, O pisanju i stilu, O geniju… Osim toga, za đačku lektiru preveo je delo Balade, nemačkog pesnika Fridriha Šilera.

Milan Vujaklija umro je na današnji dan, 16. decembar, 1955. godine u Beogradu.

Autor: Jelena Ćetković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *