„Živeo kralj“ – na današnji dan rođen je Aleksandar I Karađorđević

Društvo

Aleksandar I Karađorđević rođen je u Cetinju 16. decembra 1888.godine. Bio je sin Kralja Petra I i Kneginje Zorke. Deda po majci bio mu je crnogorski kralj Nikola I Petrović, a sam Aleksandar bio je kralj, vladar i političar.

Život

Rano detinjstvo proveo je u rodnoj Crnoj Gori. Osnovnu školu završio je u Ženevi, zatim je nastavio školovanje u Sankt Petersburgu, a nakon toga i u Beogradu, kada je njegov otac (kralj Petar I) došao na srpski presto 1903.godine. Sa samo petnaest godina, Aleksandar stupa u Šesti puk srpske vojske, a takođe je voleo književnost, muziku i umetnost. U Paževski korpus primljen je 1905. godine, gde je izučavao vojne nauke. Ruski car Nikolaj voleo je Aleksandra kao svoga sina, i želeo je da mu bude zet. Ruska klima mu nije pogodovala, zbog toga se vraća u Beograd. Išao je u Sankt Petersburg da polaže ispite, a 1907. godine dva meseca je odsustvovao iz škole zbog aneksije Bosne i Hercegovine, koja ga je toliko uznemirila da nije bio u stanju da uči.

Vladavina

Aleksandar dolazi na presto 14. marta 1909. godine, tako što se njegov brat Đorđe odriče istog. Bio je prestolonaslednik koji je obilazeći Stbiju, imao strpljenja da sluša probleme seljaka. Sarađivao je sa tajnom oficirskom organizacijom Bela ruka, čiji je vođa bio Petar Živković. Neprijatelji su im bili tajno društvo Crna ruka i Pašićevi radikali, koji su hteli da budu na vlasti.

Ratovi

U Prvom balkanskom ratu, kralj Aleksandar predvodio je srpsku vojsku u bitkama na Bitolju i Kumanovu, odnoseći pobedu. U Drugom balkanskom ratu bio je predvodnik srpske vojske u bici na Bregalnici. Nakon ovih bitaka Srbi su se oslobodili od Turaka, i Aleksandar biva nazvan „osvetnik Kosova“.  Za vreme Prvog svetskog rata bio je vrhovni zapovednik vojske u Cerskoj i Kolubarskoj bici, gde je austrougarska vojska poražena. Pod Aleksandrovom komandom, srpska vojska probija Solunski front 1918. godine.

Politika

Nakon smrti kralja Petra I, 1921. godine, Aleksandar postaje kralj Srba, Hrvata i Slovenaca. 1929. godine, kralj uvodi diktaturu, i on sam biva nosilac celokupne vlasti. Nekoliko meseci nakon uvođenja diktature, Aleksandar donosi Zakon o nazivu i podeli Kraljevine na upravna područja, i od tada ime države glasi Kraljevina Jugoslavija. Nadao se da će stvaranje integralne nacije jugoslovena rešiti probleme u državi, ali to se nije dogodilo. 1931. godine Septembarskim ustavom okončava šestojanuarsku diktaturu.

Pored mnogobrojnih bezuspešnih atentata na Aleksandra I Karađorđevića, Marseljski atentat, izvršen 9. oktobra 1934. usmrtio je kralja. Ubistvo je izvršio bugarski terorista Veličko Dimitrov Kerin, uz reči „Živeo kralj!“. Poslednje reči kralja bile su „Čuvajte mi Jugoslaviju“. Ovo je jedan od prvih atentata koji je snimljen, i spada u najvažnije istorijske snimke.

Autor: Kristina Bondžulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *