Jedno od 7 svetskih čuda

Društvo

Kip Isusa Hrista koji je simbol Rio de Žaneira je za katolički Uskrs 2020. godine bio obučen u lekarsku uniformu u znak zahvalnosti svim medicinskim radnicima, na mantilu je pisalo hvala na više jezika dok su tokom uskršnje mise na kipu svetlosnim efektima projektovane slike medicinskih radnika sa zaštitnim maskama ali i zastave zemalja koje su posebno pogođene pandemijom koronavirusa.
Kip Isusa izgrađen je u Rio de Žaneiru u Brazilu na brdo Korkovado.
Postojala su tri predloga Kako će izgledati ova statua:
– Statua Isusa na krstu
– statua sa globusom ruci
– statua Isusa Hrista raširenih ruku, kako je danas.
To predstavlja lice Brazila, što je oličenje dobordošlice.
1859. godine pojavila se ideja o postavljanju grandiozne skulpture Hrista, međutim zemlja nije imala dovoljno sredstava i odluka je odgođena za kasnije.
1921. godine je započeta akcija prikupljanje sredstava za izgradnju ovog kipa.
Iz državne kase se izdvaja novac pa su tokom takozvanih dana spomenik prikupljene dobrotvorne donacije građana, u kratkom periodu prikupljeno je više od 2,5 miliona Reala, takođe veliki deo donacije dodala je i crkvena zajednica.
Carlos Oswald ja autor prve skice sulpture raširenih ruku koja bi izdaleka ličila na veliki krst što je značilo sve u božjim rukama a ujedno i simbol blagoslova.
Izgradnja statue je počela 1926. godine a završena 1931. godine mnogo ljudi bilo je u izgradnju.
Gotovi delovi su opremljeni u Rio i železnicom su podignuti na vrh planine gde su i sklapani konačan, račun iznosi od 250.000 talasnih dolara.
Ovaj spomenik danas predstavlja oličenje i simbol religije, tradicije i kulture koju Brazilci gaje, Hristos Spasitelj čuva građane Rio de Žaneira već više od 80 godina, samo statua Isusa ima gromobrane koje čuvaju od udara ali uprkos tome Ipak se dešava.
1965. godine postavljeno je i osvetljenje.
Kip Hrista najviši je objekat u celom okrugu pa svake godine više puta postaje žrtva udara groma.
Ovaj tip je bio napadnut i od vandala koji su se jedne noći popeli i crnom bojom slikali lice i ruke Hrista.
Ispod kipa postoji mala crkva u kojoj se održavaju službe, krštenja i venčanja i ona može primiti do 100 ljudi, ovaj kip služi kao neka vrsta orijentira, a samo osvetljenje skulpture noću stvara neverovatan efekat i čini se da Hristos lebdi Iznad grada.
Ne može se železnicom stići direktno do skulpture već postoje stepenice, ima strma stubišta od 220 stepenica međutim postavljene su i pokretne stepenice za starije osobe i osobe sa posebnim fizičkim potrebama.
Postoji verovanje da se penjajući stepenicama čovek pročišćava a samim dolaskom na vrh svi gresi se opraštaju.
Ipak ovaj Isusov kip sa svojih 30 metara bez postolja nije najveći na svetu on je četvrti po redu dok prvo mesto drži Isusov kip u Boliviji koji doseže do 40 m.

Autor: Aleksandra Stanimirovć

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *