Madlen Olbrajt: Srbomrzac ili ne?

Politika

Bivša državna sekretarka SAD Madlen Olbrajt ovih dana tema je koja uzima pažnju. Naime, ona je gostovala u Spoljnopolitičkom odboru Predstavničkog doma američkog Kongresa gde je predložila politički pristup koji bi administracija trenutnog predsednika Džozefa Bajdena mogla da zauzme prema Zapadnom Balkanu.

Olbrajtova je mišljenja da SAD treba čvršće da sarađuje sa EU, kada je reč ovdašnjoj politici, da Rusija i Kina šire svoj uticaj u regionu, a da je Srbija meta antizapadne propagande, te da nacionalistički lideri koriste etničke tenzije…

Ono što je naglasila u svom izlaganju da Srbija ne treba da onemogućava proces razvoja državnosti Kosova, tj. da ne blokira njegovu nezavisnost. Madlen Olbrajt i sada važi za srbomrsca, kao neko ko je bio veliki zagovornik bombardovanja Srbije.

U sred bombardovanja naše zemlje, ona je pokušala da preko američkog radija Slobodna Evropa objasni na srpskom jeziku ljudima iz Srbije da Amerikanci ne mrze Srbe. Doduše, posotje i mišljenja da je NATO intervencija bila njen privatni rat protiv Srbije.

Na promociji njene knjige Madam sekretar, šest godina nakon ovog događaja, izjavila je da bi zauzela mnogo tvrđi stav 1999. godine i da je ponosna na mnoge svoje poteze.

Izjava Medlen Olbrajt iz 2012. godine koja je ostala zapamćena jeste odvratni Srbi, a ovo je rekla takođe na jednoj promociji. U pitanju je promocija knjige Praška zima, u prestonici Češke, kao odgovor na provokacije grupe Čeha prosrpske orijentacije. Nakon samo mesec dana, ponovo na promociji, sada u Hagu, za Srbe je rekla da su izvanredan narod sa značajnom istorijom.

Madlen Olbrajt se pamti i rečenica „odvratni Srbi“, koju je izgovorila 2012. na promociji knjige „Praška zima“ u glavnom gradu Češke nakon provokacije grupe prosrpski orijentisanih Čeha, da bi nepunih mesec dana kasnije na promociji u Hagu Srbe nazvala „izvanrednim narodom, sa značajnom istorijom“.

Madlen je sada u centru pažnje najviše zbog situacije sa Kosovom, a kako možemo da primetimo prema izjavama koje je menjala u relativno kratkom vremenskom periodu, možda se razlog za priču o Olbrajtovoj promeni. Kada? Videćemo.

Šta vi mislite o njenom povratku?

 

Priredila: Jelena Luković

Izvori: danas.rs,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *