Menja se pretplata za RTS

Biznis

Predlog Vlade Srbije je da taksa se sa 255 poveća na 299 dinara. Odbor Skupštine Srbije za kulturu i informisanje podržao je predlog izmena i dopuna Zakona o privremenom uredjivanju načina naplate takse.

Pomoćnica ministra Kulture Slavica Trifunović, na sednici odbora je rekla – Time bi se ostvarila obaveza države da obezbedi stabilno finansiranje javnih servisa, koji bi pored institucionalne i programske obezbedili i finansijsku nezavisnost.

I predlog zakona kojim će će finansiranje Javnih servisa iz budžeta biti produženo do kraja 2021. godine. stigao je u Skupštinu.

Finansiranje javnog servisa pretplatom neki nalaze neefikasnim rešenjem i smatraju ga  nestabilnim. Treba napraviti takve promene da možemo govoriti o stabilnom finansiranju. Naravno, ovo je prvenstveno važno za očuvanje nezavisnosti i autonomije javnog servisa. Međutim, pitanje glasi – Treba li prvi korak promene da bude nešto drugo, a ne pitanje finansija?

Da li su građani Srbije upućeni u ideju o javnom servisu? Imaju li dovoljno informacija na osnovu kojih mogu da zaključuju i ocenjuju rad RTS-a, kao javnog servisa svoje države? Da li vest o povećanju takse znači išta građanima? Da li je javnost pitana za mišljenje? Kako biste ocenili rad RTS-a? Koji način finansiranja javnog servisa smatrate najpogodnijim i zašto? Ovo su uvodna pitanja u bitan segment informisanosti, edukacije i svakodnevice ljudi, a da bi se na njih dao odgovor, ipak moramo imati određeni stepen medijske pismenosti, što će reći – da li smo medijski pismeni?

 

Priredila: Jelena Luković

Izvor: nova.rs

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *