Ilustracije odvlače pažnju deci prilikom učenja i čitanja

Društvo

Otprilike jedna trećina učenika u osnovnim školama u Sjedinjenim Državama poseduje veštinu čitanja ispod očekivanog nivoa, što utiče na njihovu sposobnost učenja, prema studiji univerziteta Carnegie Mellon.

Složene slike, namenjene ilustraciji teksta u njihovim knjigama, možda odvlače pažnju učenika od reči koje bi trebalo da čitaju. Kao rezultat, postoji zabrinutost da je razvoj nekih učenika ometen. Loše veštine čitanja takođe mogu uticati na šire sposobnosti učenja, jer se veštine razumevanja učenika sporije razvijaju ako im nedostaju dobre veštine čitanja.

Profesorka psihologije Anna Fisher, koja je vodila studiju zajedno sa svojim istraživačkim timom, bila je zabrinuta da su neke slike nebitne i mogu smanjiti fokus na tekst, što utiče na sposobnost deteta da razume priču.

Tim istraživača bio je zainteresovan da pronađe način za poboljšanje učenja za sve učenike, pa su dizajnirali knjigu. Polovina knjige sastojala se od složenih ilustracija koje prate priče, dok se ostatak knjige sastojao od pojednostavljenih ilustracija.

Šezdesetoro dece u prvom i drugom razredu čitalo je istu knjigu. Istraživači su pratili pokrete očiju dece kako bi procenili koliko često odvraćaju pogled sa teksta i slika.

Studija je otkrila da su svi učenici provodili manje vremena gledajući slike u pojednostavljenoj verziji. Rezultati njihovog razumevanja takođe su bili viši. Deca koja su imala najviše koristi bila su ona koja su ranije bila ometena složenijim ilustracijama.

Cassandra Eng, koleginica koja je takođe radila na ovoj studiji, bila je oduševljena rezultatima. Rekla je, „Ovo je veoma uzbudljivo jer možemo kreirati nove materijale koji će se sastojati od niza odgovarajućih koraka koji mogu biti od najveće pomoći deci i obogatiti njihovo znanje.“

Prema tome, ako ste se ikada zapitali zašto vaše dete ne obraća previse pažnje na to što čita i pritom teško uči, neki od potencijalnih razloga mogli bi da budu crteži u dečijim knjigama.

Autor:  Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *