Nerešena ubistva koja su potresla Srbiju proteklih godina prvi deo

Društvo

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je u martu saopštilo da je 2018. godine u Srbiji bilo 76 krivičnih dela ubistava, što je, kako su istakli, najmanji broj u poslednjih skoro 30 godina.

Taj broj je sličan svake godine. Otprilike 20-30 ubistava godišnje su ubistva u porodici. Međutim, dosta slučajeva ostaje nerešeno, vremenom postanju zaboravljeni, a ubice slobodno šetaju ulicama.

Mi smo vam spremili neke od nerešenih ubistava predhodnih nekoliko godina.

  1. Milica Barašanin

Prošlo je 10 godina od ubistva Milice Barašanin, koja je tada imala samo 16 godina. Ni 10 godina kasnije, nema ni traga ubici ove mlade devojke. Istraga o svirepom ubistvu devojčice nikada nije odmakla dalje od onoga što se znalo o zločinu.
Srednjoškolka se vraćala kući iz grada oko 21.15 sati, imala je slušalice u ušima. U gradu je bila sa drugaricama, ali veći deo puta išla je sama jer je jedina živela u subotičkom naselju blizu somborske pruge. Kod kuće su je čekali majka, baka Stojanka i deka. Bila je blizu kuće kada joj je s leđa nepoznati muškarac prišao, pretpostavlja se da je imao kapuljaču na glavi, i mesarskim nožem joj prerezao vrat. Miličin dečko i njena baka u istrazi su izjavili da im je ubijena devojka nekoliko dana pred smrt ispričala da je pred nju iz velikog crnog automobila sa zatamnjenim staklima izašao stariji muškarac i da joj je rekao da je prati, da zna gde živi, koji auto vozi njen dečko i da mora biti njegova. Pored neizmerne boli koju oseća zbog gubitka kćeri, majci je strašno što osoba koja joj je ubila dete negde živi, šeta, možda ga i ona sreće, a možda negde vreba novu žrtvu.

  1. Aleksandra Petrović

Ni posle skoro 19 godina nije rešeno monstruozno ubistvo gimnazijalke Aleksandre P. iz Priboja. Nju je u lokvi krvi, u podrumu, pronašao otac 26. novembra 2002. godine. Ubijena je pola sata nakon što se vratila iz škole, kada su je roditelji poslali do obližnje prodavnice u Novom Priboju. Devojčica je usmrćena sa 25 udaraca u glavu. Zidovi podruma bili su isprskani krvlju.
Istraga je utvrdila da je Aleksandri zadato 25 udaraca u glavu. Skinute su joj čizme, a njene čarape nikada nisu pronađene. Ubica je uvukao telo tri metra u podrum. Policija je najpre tvrdila da je ubistvo izvršeno drškom pištolja, a kriminalistički tehničar je u Limu pronašao cepanicu. Analizom je utvrdio da je devojka ubijena tim drvetom.
Roditelji su u izjavama medijima ukazivali na propuste policije i lošu istragu, dok je čaršija raspredala razne verzije i motive zločina. Pričalo se da je devojčicu ubio psihopata, zatim slučajni lopov u podrumu.

  1. Đorđe Andrejić

Do danas nerešeni zločin koji je potresao Srbiju je nestanak dečaka Đorđa A, za kojeg se pretpostavlja da je ubijen. Posle prijave dečakovog nestanka, u julu 2010. godine policija je uhapsila njegovu majku, ali telo dečaka nije nađeno. Zbog sumnje na ubistvo sina, majka je dva puta osuđena na 20 godina zatvora, ali ju je zbog nedostatka dokaza Apelacioni sud oslobodio.Veruje se da je dečak mrtav. Nestao je na njivi 22. jula 2010. godine. Tokom istrage, nađena je lobanja koja se nalazi u sudskom depou. Nije utvrđeno da li ona pripada dečaku, jer su varikinom bili uništeni DNK tragovi.

  1. Jelena Marjanović

Jedna od zvezda „Granda”, Jelena Marjanović, nestala je 2. aprila 2016. godine, oko 16 časova, kada je po svedočenju njenog supruga Zorana Marjanovića otišla na trčanje duž nasipa u Crvenki. Ovo je slučaj koji je privukao najveću medijsku pažnju. Telo Jelene Marjanović pronađeno je 3. aprila u šipražju ispod nasipa, na oko kilometar od rampe odakle je krenula u džoging. Pretpostavlja se da je ubicu poznavala, kao i da je zločin isplaniran. Od tada, pa sve do danas, ovaj slučaj je i dalje nerešen. Iako su mnogi osumnjičeni prošli pravu torturu, zvanično Jelenin ubica je i dalje nepoznanica. Tokom istrage najviše se sumnjalo na njenog supruga Zorana Marjanovića, ali on još uvek nije osuđen za njeno ubistvo.

  1. Ljiljana Šulović Milojević

Nepomično telo Ljiljane Šulović Milojević(76) u stanu u Ulici Džordža Vašingtona, 3. februara 2014. godine, oko 14 sati našla je gerontološka sestra koja je inače obilazila Ljiljanu.U stanu je žena ugledala stravičan prizor, starica je bila u lokvi krvi, a krv je bila i rasprskana po zidovima stana.Obdukcija je pokazala da je starica izdahnula usled brojnih povreda po glavi, nanetih tupim predmetom. Smrtonosno oruđe nije nađeno u stanu penzionisane doktorke.Dugo se spekulisalo da je ubica neko koga je Ljiljana poznavala, ipak ubica ni danas nije pronađen.

  1. Maja Gostić

    Maju Gostić, koja je tada imala samo 20 godina, 2007. je ubio još uvek neidentifikovani zločinac.Pored nedužne Maje, usmrćeni su i njen dečko Željko (22) i njegovi roditelji Zoran (48) i Dragica (43) Obradović, u porodičnom stanu u Spasenovićevoj ulici u Beogradu.Zoranov prijatelj, našao je njihova tela. Obdukcija je pokazala da su žrtve ubijene iz dve vrste oružja.Nije bilo tragova nasilnog ulaska u stan pa se sumnja da su Obradovići bar jednog od ubica poznavali. Zlikovac je Maji pucao dva puta u glavu, dok su tela Željka, Zorana i Dragice bila izrešetana. Policija je takođe pronašla i Zoranovu beležnicu, u kojoj je uredno napisano ko mu sve i zašto duguje novac i sumnjalo se da u njoj krije motiv zločina. Ipak, 12 godina kasnije, ubica još nije iza rešetaka, niti mu je policija za petama.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *