Bacanje u vatru Tio De Nadala

Društvo

Ukras koji kaki poklone je jedna od najpopularnijih načina proslave božića u Kataloniji.

El Tio de Nadal  se unosi 8. Decembra u kući, kako deca tako I odrasli do 24. Decembra brinu o njemu, hrane ga, pokrivaju ćebetom da se ugreje, daju mu slatkiše, voće I trude se da ga ugoje za svoju gozbu na Badnje veče.  Posle nekoliko nedelja hranjenja, na Badnje veče trupac se stavlja u kamin, a malo lice I beretka gledaju sa zemlje. Deca pre nego što krenu da udaraju El Tio de Nadala moraju da napuste sobu I odu na drugo mesto u kući pod izgovorom da zagreju štap pored šporeta uglavnom u kuhinji. Za ovo vreme rođaci urade trik I stave poklone ispod pokrivača.

Članovi kuće potom naizmenično udaraju štapom I zapovedaju da El Tio de Nadal izvši nuždu da poklonima, bombonama, oraha, napolitanki…

Lupanje se nastavlja dok se pevaju tradicionalne pesme o balvanu, potom se Božić slavi na radost svih u kući kad posegnu ispod pokrivača Tio-a da izvuku svoje poklone.

Mali balvan je naslikan ogromnim smajlićem, trodimenzionalnim nosem I ukrašen tradicionalnom katolinskom kapom od barretine.

  1. decembar je praznik Bezgrešnog začeća I označava početak božićnih proslava u Kataloniji. Ovo se smatra veoma ozbiljnom proslavom, to je dan čudesnog začeća Device Marije, porodice na ovaj dan provode vreme zajedno kako bi uživale u slobodnom danu, okupljanju u restoranima I crkvama ili razgledanju tradicionalnih božićnih pijaca.

Ovog dana kreće i ukrašavanje domova u pripremi za predstojeće veselje.

El Tio de Nadal je prvobitno bio velika cepanica koju su odrasli posekli I uneli u kuću pre Božića. Simbolizovao je darove topline I svetlosti koje je zemlja davala u obliku drveta. Kako se praksla širila, pojavile su se verzije trupaca sa obojenim licem I crvenim pokrivačem.

Tradicionalno Tio je uvek davao male poklone koji su bili namenjeni svima da zajednički uživaju, najčešće poklone koje je davao su mali slatkiši, keks, sušeno voće, pomorandže I smokve.

Po tradiciji koja datira iz vremena kada su se seoske porodice okupljale oko vatre, Tio biva bačen u plamen kako bi celom domaćinstvu pružio preko potrebnu toplinu.

Pored ovog običaja postoji I ,,Dan svetih nevinih” ovo je ekvivalentno našem 1. Aprilu međutim kod njih podignuto na višem nivou, tu čitava uemlja živi na ovaj dan u stalnoj sumnji.

Televizijski kanali I novine stvaraju lažne izveštaje kako bi prevarili svoje gledaoce I čitaoce, dok ostatak ljudi konstantno vodi računa o tome da će biti žrtva neke praktične šale. Kada se neko prevari ruga mu se džoker uzvikujući “Inocente” u slavu njihovog uspešnog trika.

Razlog ove proslave je tradicija koja potiče iz biblijske price o kralju Herodu, on je naredio smrt svih dečaka u Betlehemu mlađih od dve godine, kao odgovor na vest da se Isus, novi kralj Izraela, tamo rodio.

Kao počast nevinoj deci koja su te noći masakrirana, stanovnici Katalonije će se jedan dan ponašati kao deca zakačivši jedni drugima papirnate I krpene lutke I uživajući u bezbrižnoj svečanoj atmosferi.

 

 

Aleksandra Stanimirović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *