Da li je ovo otkriće veka?

Biznis

Japan je zauzeo prvo mesto u trci za stvaranje najbržeg računara na svetu. Super kompjuter, nazvan Fugaku, nedavno je pobedio američke i kineske računare.

Fugaku, koji je prvi put isproban u gradu Kobe, zahvaljujući institutu Riken, koji sponzoriše vlada, zauzeo je prvo mesto dva puta na godišnjem rangiranju brzine na listi „Top 500“. Spisak „Top 500“ sastavljaju istraživači iz Sjedinjenih Država i Nemačke, a planirano je da bude objavljen 2020. godine istovremeno sa virtuelnim super računarskim događajima.

Fugaku je izvršio 2,8 puta više proračuna u sekundi od IBM sistema u Oak Ridge laboratoriji u Tenesiju i stavio ga na drugo mesto.

IBM sistem u Nacionalnoj laboratoriji Lorens Livermor u Kaliforniji pao je na treće mesto u rangiranju sa drugog mesta. Računarski sistemi u Kini pomerali su se na četvrto i peto mesto sa trećeg i četvrtog mesta.

Horst Simon, zamenik direktora za istraživanje u laboratoriji Lorens Berkelej u Kaliforniji, nazvao je Fugaku „veoma izuzetnim proizvodom“.

Fugaku je bio skup sistem u poređenju sa najvećim planiranim američkim sistemima, koji su koštali oko 600 miliona dolara. U poređenju sa tim, šestogodišnji budžet za sistem Fugaku i s njim povezan tehnološki razvoj iznosio je oko milijardu dolara.

Izuzetna karakteristika Fugaku-a su njegovi računarski čipovi. Fujitsu, Rikenov partner, licencirao je dizajn kompanije Arm i koristio osnovnu tehnologiju pametnih telefona u razvoju Fugaku-a. Suprotno tome, većina super računara koristi mikroprocesore koji su nastali od čipova koje su Intel i Advanced Micro Devices prvi prodali za lične računare.

Christopher Bergei, viši potpredsednik Arm-ovog infrastrukturnog poslovanja, rekao je da je Fugaku vrhunac skoro 10 godina ulaganja i rada.

Ali Fugaku možda neće trajati dugo kao najbrži super računar na svetu s obzirom na oštru konkurenciju između Kine i SAD-a. Ipak, iako se Japan smatra malim igračem u svetu super računara, on ima dugu istoriju proizvodnje vrhunskih računara.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *