Čovek pred kim je drhtala kraljevina Jugoslavija

Društvo

Anton Korošec bio je slovenački političar i teolog. Rođen je 12. maja 1872. godine u Biserjanama, mestu koje se nalazi na severoistoku Slovenije. Osnovnu školu završio je u svom rodnom mestu, gimnaziju u Ptuju i Mariboru, a za potrebe studiranja preselio se u Grac. Po završetku studija na Teološkom fakultetu, postao je rimokatolički sveštenik. Još kao student postao je poznat narodu po svojim sociološkim člancima, u kojima je opisivao težak život svog naroda. I tada se protivio germanizaciji i nemačkom uticaju na slovensko stanovništvo, i zbog toga dobijao brojne kazne.

Međutim, životni put odveo ga je politici.

  1. godine postao je član Slovenačke narodne stranke. Ovom političkom strankom dominiralo je katoličko sveštenstvo, a formirana je sa ciljem očuvanja slovenačkog identiteta. Zahvaljujući velikom poverenju slovenačkog naroda, stranka je nakon izvesnog perioda postala vodeća politička stranka u Sloveniji. Tokom Prvog svetskog rata Anton Korošec izabran je za njenog vođu. Tako je dobio priliku da iznese svoje stavove po pitanju formiranja nove države. Anton je smatrao da germanski narod ima loš uticaj na slovenački, pa se tako zalagao za okupljanje južnoslovenskog naroda u jednu jedinicu. Tim povodom, 30. maja 1917. godine, u Bečkom parlamentu pročitao je Majsku deklaraciju, kojom je zahtevao ujedinjenje svih Srba, Hrvata i Slovenaca u autonomnu jedinicu, na prostorima Austrije i dinastije Habzburg.

Nešto više od godinu dana kasnije stvorena je zajednička država Srba, Hrvata i Slovenaca, koja je 1. decembra 1918. godine ugrađena u Kraljevinu. Anton Korošec je najpre postao potpredsednik Vlade, a onda i ministar unutrašnjih poslova.

Ono što su mu Slovenci najviše zamerali bila je njegova veza sa Srbijom i udaljavanje od Hrvatske. Naime, Anton Korošec je smatrao da je Srbija Sloveniji veoma potrebna. U njegovom tekstu, koji je objavljen u listu Straža 1918. godine, između ostalog rekao je sledeće: Morali smo se osloniti na Srbiju, koja je član Antante, i ima kod nje priličan ugled, ili, pak, trpeti da Antanta s nama postupa kao sa svojim neprijateljima. Nama su bili potrebni Srbi, a ne mi njima. Glavni udarac Korošec je zadao Hrvatskoj kada je, nakon atentata na Stjepana Radića, prihvatio mesto predsednika Vlade. Tako je postao prvi nesrpski predsednik Vlade. Iako se veoma zalagao za rešavanje hrvatskih pitanja, do kraja života bio je optuživan za izdajnika.

Pred kraj života Anton se zalagao protiv masonerije, komunizma i judaizma. Između ostalog, organizovao je antikomunističku organizaciju Straža v viharju. 1938. godine odlikovan je Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Umro je u Beogradu, na današnji dan, 1940. godine.

Autor: Jelena Ćetković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *