Spontani pobačaj – niste sami

Lepota i zdravlje

4000 spontano okončanih trudnoća godište nije zanemarljiv podatak – podatak Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“

Ovaj podatak svakako ne treba uzimati zdravo za gotovo te je potrebno uvrstiti i broj onih trudnoća koje su okončane spontanim pobačajem koji su registrovani pri privatnim klinikama. Ovo nije tema o kojoj se često odlučujemo da diskutujemo i razmenimo mišljenje te ostavljamo u senci reči ohrabrenja za porodice koje su iskusile ovaj problem.

Reći ne alkoholu, drogama i psihoaktivnim supstancama je od velikog značaja

Naime, do spontanih pobačaja dolazi kada se fetus ne razvije dovoljno na način na koji bi trebao do određenog perioda trudnoće. Mogući razlozi nastanka istog mogu biti različite prirode. U čak sedamdeset i pet procenata do spontanog pobačaja može dođe usled greške prirode. U ostalih dvadeset i pet procenata svrstavamo pobačaje uzrokovane određenim hroničnim bolestima, nepovoljnim radom štitne žlezde, razne infekcije i slično. Sem toga, nepovoljni uslovi koji uključuju traume ili snažne emocionalne šokove, ali i upotreba alkohola, pušenja i psihoaktivnih supstanci mogu ga izazvati.

Najčešće teme o kojima se ne usuđujemo da pokrenemo razgovor zaista iziskuju i pokazuju potrebu za istim. U ovom slučaju gubitak je ogroman za celu porodicu, a podrška majkama je od presudnog značaja. Oporavak može da traje i do nekoliko meseci ili godina te im sa strpljenjem treba pristupiti.

Razgovor kao vid podrške

Društvo danas diktira mišljenje da spontani pobačaj treba osuditi, da to treba da bue neugodno i nepoželjno iskustvo. Ali to se dešava, kao i mnoge druge stvari. I o tome treba pričati i slediti Megan Markl koja bi trebala da služi svima kao primer da i u najtežim okolnostima treba  razgovarati o problemima, samim tim i pokazati kako su oni sveprisutni i kako ne treba da budu osnov za osudu.

Autor: Tamara Ristić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *