Da li je Korona rasputila studentske domove?

Društvo

 

Sredina prošle školske godine na prepad je prekinula pandemija virusa Korona, koji je učinio da se studentski život promeni iz korena. Više ništa nije isto. Nastava se prati online (u ovom trenutku je to zaista većina studenata), na fakultet se odlazi samo „kad mora“ (to podrazumeva uglavnom administraciju i slične stvari), a studentski domovi, čini se, više nemaju istu funkciju i energiju.

Kako je fizičko angažovanje na fakultetu minimalno, studenti su se uglavnom vratili svojim kućama, odakle prate nastavu i, neki, polažu kolokvijume, spremaju radove, na primer. Maske, dezinfekciono sredstvo, provera temperature, fizička distanca i smanjenje kontakata čine svakodnevicu svih nas, a naročito onih za koje je život u domu još uvek realnost.

Iako su studentski domovi otvorili vrata studentima i u vreme pandemije, veliki broj mladih ljudi smatra da boravak u domu više nije neophodan, a ni praktičan i bezbedan po zdravlje, te je tako primetna doza praznine u ovim ustanovama. Naravno da domovi nisu ostali potpuno prazni, ali je ove godine veći broj studenata odlučio da svoje mesto uzme i koriti po potrebi, umesto da se preseli i živi u domu čitave školske godine.

Bliže se i ispitni rokovi, pa i oni koji su do sada boravili u domu, sada se spremaju da se vrate kući. Razloga je više. Ima nešto i u tome što je kraj godine, pa se studenti spremaju da je isprate na najbolji mogući način (kad je već tradicionalan za mnoge nemoguć), a i naravno da je reč o spremanju ispita i odmoru od slušanja predavanja (premda mnogi misle da je lako samo sedeti za računarom i pratiti proferore, istina je mnogo drugačija i tužnija).

Online predavanja su spasila širenje zaraze, ali i pokvarila, kako mnogi kažu, najlepši priod života. Ovakav režim rada definitivno je uticao na promenu u korišćenju studentskih domova i učinio da se život onih koji su u domovima ostali izmeni i proguta one elemente koji su činili razonodu stanara.

Ima zaraženih studenata, ima uplašenih, ima i onih koji su nastavili gde su stali. Da je došlo do promena, jeste, a da svi željno iščekuju povratak na staro, isto. Najveća neverica studenata jeste nedostajanje odlaska ns fakultet, koji im je bio najomraženiji posle ispita. Zaključak bi bio da su studenti proredili svoje posete svega, pa i domova, a i da Korona rađa ljubavi. Stoga čekamo povratak na staro i želimo da vidimo euforiju dolaska u amfiteatar!

 

Neke od studentskih šala za ovu godinu obeleženu pandemijom:

https://www.instagram.com/p/CIMNT_Xnmb_/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CIK0oKXnPFQ/?utm_source=ig_web_copy_link

https://www.instagram.com/p/CIBx2dRH9Aj/?utm_source=ig_web_copy_link

 

Autor: Jelena Luković

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *