Majonez ili kečap – pitanje je sad!

Društvo

Jedi kečap umesto majoneza, on ne goji“. Ovo je najčešća rečenica koju čujemo od laika kada su u pitanju dijete, ali, da li su oni u pravu?

 

Zapravo, ne! Svi mi volimo kečap i majonez, ne možemo zamisliti nijedan sendvič, pljeskavicu ili picu bez njih, gotovo da ne postoji nijedan frižider koji ih nema u svakom trenutku i vrlo teško ih se odričemo, ali ako uporedimo kečap i majonez dobićemo rezultate koji nas neće oduševiti.

Pitanje šta je od ta dva zdravije je teško, jer nijedno zapravo nije zdravo.

 

Jedna kašičica kečapa ima 15 kalorija, ali sve te kalorije potiču iz šećera. Kečap ne sadrži ni masti, ni proteine. Osim toga, ovaj prilog sadrži izuzetno mnogo natrijuma (190 mg). Ipak, napravljen je od paradajza, tako da sadrži malu količinu antioksidanata.

 

Kašičica majoneza, sa druge strane, sadrži 90 kalorija, a sve kalorije potiču od masti. Majonez ne sadrži ni proteine, ni ugljene hidrate, a ima gotovo upola manje natrijuma od kečapa.

 

Dakle, pitanje nije „šta je zdravije?“, već „šta je manje nezdravo?“. Ako pazite na težinu, klonite se majoneza, a ako vam je boljka prekomeran unos šećera, kečap vam nikako nije prijatelj.

 

Ni jedan, ni drugi prilog nije zdrav, tako da je u ovom slučaju odgovor – birajte od dvazla manje, što bi rekao naš narod.

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *