PROTEST: NA ULICAMA INDIJE 250 MILIONA LJUDI

Politika

Na ulicama Indije odvija se istorija. Preko 250 miliona indijskih farmera protestvuje protiv novih mera vlade koje se odnose na prodaju njihovih useva. Ovo je najmasovniji organizovan protest ikada održan u istoriji čovečanstva. Farmeri su ustali protiv novih mera ministra Narendra Modija po kojima se privatizuje poloprivredno tržište.

Protest je počeo zbog nova tri zakona o distribuciji useva. Vlada više neće otkupljivati useve od farmera već će farmeri direktno prodavati korporacijama. Minimalna cena podrške, koju su do tada imali, pružala im je sigurnost da će državne organizacije kupovati useve po fiksnim cenama čak i kada je tržište u lošem stanju. Po rečima farmera prodavaće po cenama koje im budu nametnute, dok su prodavajući useve državi imali minimalnu cenu podrške iz sistema. Smatraju da će biti prinuđeni da prodaju po cenama koje su ispod svakog minimalca samo da bi ostali na tržištu. Premijer Modi izjavljuje da se to neće desiti, ali farmeri žele pismene dokaze za njegove tvrdnje. Farmeri tvrde da će biti izloženi eksploataciji velikih korporacija koji mogu postaviti još niže cene i time njih staviti u jako loš položaj. Farmeri sa većim zemljištem moći će da opstanu, dok će oni sa malim zemljištem biti primorani da prodaju svoju zemlju kako bi preživeli.

Protest je vođen od strane Pundžabi farmera kojima su se pridružili farmeri, radnici i sindikati širom Indije koji podržavaju zahteve farmera. Od 26. novembra farmeri su krenuli iz svih krajeva Indije ka glavnom gradu, pretežno iz Pandžaba, Narjana i Utar Pradeša. Krenuli su traktorima ili su jednostavno pešačili iz Pandžaba 333 km ka glavnom gradu sa namerom da nateraju vladu da povuče donete zakone. Krenulo je 50 hiljada farmera kojima su se pridružili i drugi farmeri i radnici, da bi danas dostigli broj od 250 miliona protestanata i upisali sebe u istoriju.

Nju Delhi je opkoljen farmerima koji mirno demonstriraju protiv novih zakona vlade o distribuciji useva. Protesti i dalje traju. Na granicama glavog grada sačekala ih je policija koja je koristila suzavac, vodene topove i barikade kako bi ih sprečila da uđu u glavni grad. Mnogi su pretučeni i povređeni.

Održan je sastanak u Delhiju između predstavnika vlade i protestanata na kome nisu našli zajednički jezik i protesti su nastavljeni. Ljudi žive na ulicama. Spavaju u svojim kamionima i traktorima, na ulicama su otvorene javne kuhinje. Blokirali su puteve i železničke stanice. Svi glavni putevi ka Delhiju su blokirani, a samim tim i distribucija hrane ka glavnom gradu. Protesti će se nastaviti dok se ne nađe rešenje, a farmeri najavljuju da će potpuno blokirati sve puteve ka glavnom gradu.

Ovi protesti utiču i na nas jer je Indija jedan od najvećih distributera začina, čaja, kafe, povrća, isto tako i pamuka, svile i teksasa.

Autor: Nevena Vićentijević

2 thoughts on “PROTEST: NA ULICAMA INDIJE 250 MILIONA LJUDI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *