Da li ste znali da dehidratacija može dovesti do rasejanosti I lošeg pamcenja?

Društvo

Koliko je voda zapravo bitna?

“Voda to je svet, voda to sam ja” sam citat ukazuje na važnost,neophodnost,jedinstvenost, ali hajde da detaljnije proučimo:U širem smislu:71% površine Zemlje pokriva voda, u vodi je nastao život. Kretanje vode kroz ekosistem omogućava da život traje. Voda je ubedljivo najvažniji resurs. U užem smislu:75% našeg mozga čini voda.70% našeg  tela čini voda. Ona nas čuva I prenosilac je kako hranljivih sastojaka tako I kiseonika u sve ćelije. Ima KLJUČNU ulogu u gotovo svim funkcijama organizma, pokreće sve metaboličke procese, rad bubrega, eliminiše toksine, održava telesnu temperaturu, poboljšava varenje. Već deluje jako bitno a sad da se vratimo na početak;

Vrlo je bitno znati da ukoliko ne pijemo dovoljno tečnosti istraživanja pokazuju da nam se smanjuje količina sive materije u mozgu, što dovodi do otežanog razmišljanja I loše koncentracije kao I vrtoglavice, glavobolje, a samo redovno uzimanje adekvatne količine vode smanjuje migrenu za 80%. Ukoliko nam se nivo vode smanji za 2% može se dogoditi da imamo problema sa rasejanošću, pamćenjem, čitanjem sa papira ili ekrana.

Sada kad smo se podsetili I kad sutra nećemo zaboraviti na to koliko je unošenje vode bitno I zdravo možemo da saznamo još neke zanimljivosti o njoj:

  1. Manje od 1% na zemlji vode je slatko, 97% je slano, 2.1% je zarobljeno u ledenim santama na polovima zemlje.
  2. Kada bi se voda raspodelila ravnomerno po površini zemlje, imala bi dubinu 3700 metara.
  3. Svaka osoba u godini popije 1000 litara vode.
  4. Gde god da postoji voda na zemlji postoji I život čak iako je u tački ključanja.
  5. Čovek može da živi mesec dana bez hrane ali bez vode samo nedelju dana.
  6. U stomaku se voda zadržava samo 5 minuta nakon unošenja.
  7. Petominutnim tuširanjem potrošimo oko 200l vode.
  8. Potrebno je oko 150 litara vode da se napravi krigla piva (568ml)
  9. Stanovnici Srbije prema zvaničnim podacima u proseku potroše 250-300 litara vode dnevno što se vodi kao “rasipanje” sa obzirom da je prosečna potrošnja vode u većini evropskih gradova izmedju 120 I 150 litara.

Autor: Marta Mesicki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *