Briga, odgovornost, poštovanje I znanje su osnovni elementi u svim oblicima ljubavi?

Društvo

Ljubav je prisutna svakodnevno svuda.Imamo previše kontakta sa njom, živimo sa njom, rastemo, sklapamo je godinama, rasklapamo, rastužuje nas, usrećuje, a da li smo se ikada zapitali o činjenicama koje ona sadrži?

1.Briga-“ljubav je aktivna zainteresovanost I briga za život I rast onog što volimo” najočiglednije je u majčinskoj ljubavi prema detetu. Njena ljubav ostavlja utisak na nas kad vidimo da se brine za dete,da ga hrani redovno, da ga kupa I da mu obezbedjuje fizičku udobnost. Nema razlike ni kada vidimo nečiju ljubav prema životinjama, cveću..Kada bi neko rekao da voli cveće a kada bismo videli da zaboravlja da ga zaliva sigurno mu ne bismo verovali u njegovu ljubav jer nema vidne brige. Kada spojimo brigu I zainteresovanost dobijamo

2. Odgovornost. Moramo shvatiti da odgovornost nije dužnost iako često mešamo ta dva termina. Dužnost je nešto što je pojedincu nametnuto spolja, dok je odgovornost potpuno dobrovoljan čin. Biti odgovoran znači biti spreman I sposoban “odgovarati”.  Onaj ko voli oseća se odgovornim. U našem slučaju majke I njenog deteta uglavnom se odnosi na odgovornost fizičke potrebe, dok se kod odraslih osoba odnosi na psihičke potrebe druge osobe. Odgovornost bi lako mogla da izrodi dominaciju I posesivnost kad ne bi postojala treća komponenta ljubavi a to je Poštovanje (respekt).

  1. Poštovanje često mešamo sa strahom I strahopoštovanjem ali ono označava(respicere=gledati) da osobu vidimo onakvu kakva jeste. Poštovanje zapravo predstavlja našu zainteresovanost za drugu osobu kako bi ona rasla I razvijala se onakva kakva jeste. “Ako volim drugu osobu, osećam da sam jedno sa njim ili sa njom ali sa njim takvim kakav jeste a ne kakav bi mi odgovarao kao objekat koji ću koristiti. Zato I ja moram biti nezavistan I ne smem imati potrebu da “vladam”. Poštovanje postoji samo na osnovu slobode, iz te definicije proizlazi jedan od najlepših francuskih citata “l’amour est l’enfant de la liberte” ljubav je dete slobode, a nikada dete dominacije. I zatim stižemo do zadnjeg elementa a to je ZNANjE.

Briga I odgovornost bile bi slepe kad ih ne bi vodilo poštovanje. Kao što bi I poznavanje bilo prazno kad ga ne bi motivisala briga. Tu se dešava sudar elemenata I tu shvatamo koliko su svi jednako važni.

4. Poznavanje ima više oblika I ne ostaje na površini već prodire u srž. Ima 2 oblika manifestacije; prvi je da možemo znati neke emocije kod druge osobe koje ona ne pokazuje jer smo je upoznali I proučavali njene dubine, a druga je želja da spoznamo “tajnu čoveka” sa obzirom da smo svesni da smo sami sebi nedokučivi nekad, imamo strah od nemoći shvatanja drugih I želimo ih otkriti.. Jedini način potpune spoznaje nalazimo u činu ljubavi. Ali o tome ćemo sledeći put.

Sada kad smo po stavkama razložili ljubav I odnos prema istoj, možemo da joj pristupimo ispravnije jer emocije su jedno a umeće I znanje je nekad ipak potrebno u realizaciji iste.

 

Autor: Marta Mesicki

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *