Solidarnost u teškim vremenima

Društvo

U proteklih nekoliko nedelja pokazali smo kako ujedinjeni možemo mnogo. Zajedničkim snagama uspeli smo da u najtežim vremenima, kada epidemija virusa ne posustaje, pokažemo da su nam životi najmlađih najbitniji. Zahvaljujući ujedinjenom srpskom narodu, četiri mala borca dobila su priliku da pobede opaku bolest sa kojom se suočavaju.

Da bi se neko osećao bolje, nekada je dovoljan osmeh ili zagrljaj. Međutim, nekada nam je potrebno mnogo više. Ono što je pomoglo ovim devojčicama da se osećaju bolje jeste ljudska humanost i empatija.

Sofija, Lana, Anika i Minja podigle su Srbiju na noge. Za samo nekoliko meseci prikupljeno je 8.4 miliona dolara za njihovu šansu za odlazak u inostranstvo i početak boljeg života. Ove hrabre devojčice povezuje isti protivnik – spinalna mišićna atrofija. Bolest je retka, ali veoma progresivna. Često se manifestuje odmah po rođenju, i to postepenom nemogućnošću pokretanja mišića, a potom i nemogućnošću obavljanja osnovnih životnih funkcija, kao što su disanje i gutanje. Sama pomisao na ovu bolest izaziva u nama neprijatna osećanja. Ne možemo ni zamisliti sa kakvim osećanjima se ove devojčice, ali i još mnogo njihovih drugara, svakodnevno suočavaju.

Nedeljama unazad organizovani su humanitarni bazari, koncerti, osnivane grupe na društvenim mrežama, postavljane humanitarne kutije na ulazima bitnih ustanova. Poslato je mnoštvo poruka na dobro poznati broj 3030, koji je namenjen u ove svrhe. Stvorena je čitava armija humanitarnih ljudi, koja je zajedničkim snagama u svojoj nameri uspela.

Sada je na redu još jedan mladi život. Kao pravi mali džentlmen, hrabri Oliver Pal Gajodi strpljivo je sačekao svoj red i prve korake ka srećnijem detinjstvu prepustio svojim drugaricama. Uskoro se bliži njegov prvi rođendan, koji će, nažalost, dočekati u bolničkom okruženju. Njegovi roditelji imaju samo jednu želju, a to je šansa i za njegov srećniji život.

Iako nam vreme u kojem živimo nameće neke nove vrednosti, ovim gestom pokazali smo da humanost i empatija nikada ne izlaze iz mode. Ujedinjeni smo, i kao takvi uspećemo u ispunjenu Oliverove rođendanske želje, ali i želje druge dece koja se svakodnevno bore sa sličnim problemima.

Autor: Jelena Ćetković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *