Životna priča Frenka Sinatre

Kultura

Umetnik dvadesetog veka, istančanog ukusa za muziku i modu, optužen za saradnju sa mafijaškim i državnim moćnicima

Frenk Sinatra je rođen 12. decembra 1915. godine u Nju Džerziju. Njegovi roditelji bili su italijanski doseljenici, a on je odrastao kao jedino dete u porodici te je sva pažnja bila usmerena na njega i njegove želje. Kao mladić voleo je i pratio sport, najviše boks po ugledu na oca, ljubitelja uličnog boksa. Stil je gradio od samog detinjstva, zahvaljujući majci koja se pobrinula za to da dečak uvek bude lepo obučen, što podseća na italijansko poreklo porodice. Oprobao se u sportskom novinarstvu i sasvim slučajno otkrio muziku. Interesantno je da Sinatra nije bio muzički obrazovan, već je zahvaljujući svom izuzetnom sluhu i ritmičnosti izvodio muziku. Najpre u manjim muzičkim sastavima a onda kao jedini izvođač postiže veliki uspeh na muzičkoj sceni u decenijama dvadesetog veka.

Najpre se pojavljivao na amaterskim takmičenjima, pokušavajući da se oslobodi vela anonimnosti. Krajem tridesetih godina dobija ponudu od Tomija Dorseja da postane deo njegovog muzičkog sastava a njihova saradnja trajaće naredne tri godine. Tada je Frenk Sinatra počeo uživati sve veću popularnost, što mu je omogućilo da se prepusti solo karijeri. Godinama ga je pratio dobar glas ali 1945. će se za umetnika mnogo toga promeniti. Dobio je nagradu Američke filmske akademije za ulogu u filmu “Kuća u kojoj živim”, a iste godine njegova je karijera bila ozbiljno dovedena u pitanje jer je optužen za saradnju sa mafijaškim šefom, novinari se obrušavaju na njega, isplivala je priča o ljubavnici i usledio je razvod braka od Nensi Barbato. Frenku su svi koncerti bili otkazani, a raskinut je i ugovor sa izdavačkom kućom Columbia. Jedno vreme bio je blizak sa Kenedijem koji će se kasnije ograditi i udaljiti od Sinatre, nakon objavljivanja rata kriminalu.

Iako se činilo da se sa takvog dna ne bi mogao izdići, film „Odavde do večnosti“ je umetnika vratio na velika vrata. Iako sporedna, njegova uloga malog Italijana koji odbija biti slomljen, predstavljala je njegov povratak. Oskarom za najbolju sporednu ulogu Frenk Sinatra započinje svoju filmsku karijeru, a projekti na kojima je radio samo su se nizali jedan za drugim. Uspeo je povratiti i svoju muzičku popularnost, koja je dostigla svoj vrhunac. Frenk Sinatra upisan je u Ginisovu knjigu rekorda nakon nastupa u Rio de Zaneiru 1980. godine, gde je prisustvovalo oko 175 hiljada ljudi.

Privatni život Sinatre bio je jednako uzbudljiv, kao i njegova karijera. Nekoliko puta stupao je u brak, ostao je upamćen kao veliki ženskaroš ali i neko ko je jednako uživao pažnju lepšeg pola.

Preminuo je 14. maja 1998. godine u Los Anđelesu, od srčanog udara. Za njim su ostali neki od najvećih hitova dvadesetog veka, poput „My way“, „Killing me softly“, „I love you baby“, „Let it snow“ i mnogi drugi.

Autor: Ana Damljanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *