Dojenje: „i lepo i korisno“ iskustvo mame i bebe

Lepota i zdravlje

Opšte je poznato da je dojenje naročito korisno i za majku i za bebu. U ovom tekstu, donosimo vam najznačajnije prednosti dojenja, kako za majku, tako i za bebu.

 

 1. Po svojim sastojcima (odnos proteina, vitamina i masnoće), majčino mleko predstavlja idealnu hranu za bebu. Tačnije, svaka majka ima idealno mleko za svoju bebu, koje nijedna mlečna formula ne može da zameni, pokazala su određena istraživanja na temu iskoristljivosti hranljivih materija iz majčinog mleka, te onih iz mlečne formule. Istraživanja su pokazala da su hranljive materije iz majčinog mleka daleko bolje iskoristljive od hranljivih materija iz mlečne formule.

 

 1. Majčino mleko je lakše svarljivo. Ono se čak menja i po dobu dana, što odgovara bebinim potrebama.

 

 1. Majčino mleko sadrži antitela koja bebama pomažu da se bori protiv bakterija i virusa, ali i smanjuje rizik od drugih oboljenja, kao što su astma i alergije, a kasnije, kardiovaskularne bolesti, te brojna hronična oboljenja. Uopšteno, beba će ređe oboljevati i brže će se oporavljati kad se razboli.

 

 1. Probava beba funkcioniše optimalno kada se hrane majčinim mlekom. Bebe nemaju problema sa dijarejom, niti sa opstipacijom. Takođe, majčino mleko utiče na to da se u crevima stvara povoljna mikroflora, te su stomačne tegobe retke. Isto tako, utvrđeno je da stolica dojene bebe ređe izaziva ojed u odnosu na stolicu bebe koja se hrani mlečnom formulom.

 

 1. Dojene bebe ravnomerno dobijaju na težini, te je verovatnoća od gojaznosti manja u odnosu na decu hranjenu mlečnom formulom.

 

 1. Vid kod dojenih beba bolje se razvija u odnosu na bebe koje se hrane mlečnom formulom, što je izuzetno značajno kod prevremeno rođenih beba. Ovo je posledica DHA esencijalnih masnih kiselina, koje sadrži majčino mleko, a koje su značajne za razvoj vida.

 

 1. Dojenje smanuje rizik od SIDS-a (sindroma iznenadne smrti deteta).

 

 1. Majčino mleko blago menja ukus u skladu sa time šta majka konzumira od hrane. Tako će dojeno dete lakše prihvatiti raznovrsne namirnice, u odnosu na dete hranjeno mlečnom formulom, koja je uvek istog ukusa.

 

 1. Dojenje ne predstavlja samo hranjenje bebe. Ono je značajno i zbog uspostavljanja bliskosti majke i deteta, a, takođe, deluje umirujuće na obe strane.

 

 1. Dojenje ubrzava trošenje kalorija, te majke brže povrate težinu od pre trudnoće.

 

 1. Dojenje podstiče lučenje oksitocina, hormona koji utiče na skupljanje materice i smanjenje krvarenja nakon porođaja. Ovaj hormon se naziva i „hormonom sreće“, budući da podstiče bliskost majke i deteta.

 

 1. Majke koje su dojile znatno manje oboljevaju od karcinoma materice, jajnika i dojke, ali i od drugih hroničnih oboljenja (dijabetes, hipertenzija, osteoporoza i dr.).

 

 1. Svakako, ništa manje značajan nije ni finansijski momenat, budući da je dojenje „besplatna“ hrana za bebu. Takođe, mnogo je praktičnije i jednostavnije podojiti bebu od pripremanja mlečne formule, što mamama ostavlja više vremena za odmor prilikom brige o bebi.

 

U cilju promovisanja dojenja, njegovih prednosti za majku i bebu u odnosu na „veštačku ishranu“, svake godine obeležava se Svetska nedelja dojenja, u periodu od 1. do 7. avgusta.

 

 

Autor: Zorana Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *