Sve dobrobiti kokosovog ulja

Lepota i zdravlje

Kokosovo ulje je redak proizvod ove vrste čija primena nije samo usko vezana za kuhinju. Pored kuhinja ovo ulje se sreće i među proizvodima za negu.

 

A zašto je to tako?

Pre svega kokosovo ulje ima visoku nutritivnu vrednost, iz tih razloga preporučuje se unos istog putem različitih slatkih i slanih obroka. Možete ga koristiti kada spremate desert, ali neće narušiti ni ukus glavnog jela. Vašem telu će priuštiti jačanje imuniteta, bolji metabolizam ali i ubrzavanje metabolizma i gubljenje viška kilograma, posebno masnih naslaga na stomaku.

Pored toga, ovo ulje bogato je laurinskom kiselinom koja ima snažno antivirusno i antibakterijsko dejstvo. Naime, ukoliko na koži imate neki ujed, iritaciju ili aknu, možete naneti kokosovo ulje i ono će očistiti problematično mesto od nakupljenih bakterija i smiriti upalni proces.

Posebno je efikasno protiv vrste bakterija koje izazivaju nastanak akni, kao i u nivelisanju nivoa subuma koji takođe igra bitnu ulogu u stvaranju ovih problema na koži lica.

Kokosovo ulje može se koristiti i kao maska za kosu. Posebno je korisno za kosu tretiranu hemijskim preparatima, kao i dlaku izloženu lošim spoljašnjim uticajima.

Kako se koristi kokosovo ulje?

Za zdravu, čistu i hidriranu kožu:

Ukoliko želite da nanesete ovo ulje na problematičnu regiju na koži, potrebno je da isti deo kože dobro očistite vodom, a onda da nanesete manju količinu ulja koje će preći u tečno stanje u dodiru sa kožom.

Ukoliko želite da hidrirate kožu lica ovim uljem, budite oprezni s količinom koju nanosite. Iako ima oblik kreme ipak je u pitanju ulje i u slučaju nanosa veće količine može doći do previše masnih regija.

Za oporavljanje oštećene dlake kose:

Prvo treba da operete kosu, a zatim da je prosušite i utrljate nekoliko kapi kokosovog ulja. Počnite od kože glave pa onda krenite ka krajevima kose. Držite kosu uvijenu u peškir najmanje sat vremena, a zatim ulje isperite. Ulje će stvoriti zaštitni sloj oko dlake i učinitu kosu mekšom i svilenkastijom.

Za gubljenje masnih naslaga oko stomaka

1-2 kašike kokosovog ulja sat vremena pre obroka, rastopljenih u toplu vodu ili čaj. Ovaj postupak stvoriće osećaj sitosti tako da će sprečiti moguće prejedanje.

 

Na šta treba obratiti pažnju pri kupovini kokosovog ulja

Ovaj očuvalac lepote, mladosti i zdravog organizma otkriven je u Aziji još pre nekoliko vekova. Postao je dostupan i popularan u svim krajevima sveta zahvaljujući svom primamljivom ukusu i mirisu, ali i dobrim uticajima na kosu i kožu čoveka.

Ali, nije svako kokosovo ulje delotvorno i dobro po naše zdravlje. Ono na šta treba posebno da obratimo pažnju kada kupujemo ovo ulje jeste da bude hladno ceđeno, devičansko kokosovo ulje (cold pressed ili extra virgin)

Takođe, na njegovo delotvorno dejstvo utiče i to kako se čuva. Kokosovo ulje voli tamno mesto. Menja agregatno stanje i postaje tečno kada je na temperaturi višoj od 24°C. Poželjno je da stoji na sobnoj temperaturi (ne u frižideru), a rok upotrebe mu obično seže do 2-3 godine.

 

Autor: Ljupka Cvijić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *