Namirnice koje ne treba podgrevati

Lepota i zdravlje

Budući da, prilikom pripreme hrane, najčešće spremimo veće količine, po principu „da slučajno ne zafali“, kada, po pravilu, ostane hrane nakon obedovanja, mi je skladištimo za „kasnije“. Ovo čuvanje hrane podrazumeva da se, za naredni obrok (ili čak i više njih), hrana podgreje. Međutim, koliko je to bezbedno, kao i koje su to namirnice koje nikada ne treba podgrevati, razmotrićemo u ovom tekstu.

 

SPANAĆ

 

Mnogi su upoznati sa time da spanać ne treba podgrrevati, a, evo, i zašto. Spanać sadrži nitrate koji prilikom podgrevanja prelaze u nitrite i nitrosamine. Prvi imaju toksična svojstva, dok su drugi kancerogeni.

 

JAJA

 

Iako retko podgrevamo kuvana i pržena jaja, neretko podgrevamo jela koja sadrže jaja. Ni jedno ni drugo nije dobra ideja zato što podgrevanjem jaja postaju toksična za konzumiranje.

 

CELER

 

Kao i spanać, ni celer ne treba podgrevati zato što, kako smo već pojasnili, sadrži nitrate koji grejanjem prelaze u toksične nitrite i kancerogene nitrosamine.

 

PEČURKE

 

Iako su pečurke veoma zdrave, jer sadrže dosta proteina i vitamina, vrlo često „teško padnu na stomak“, odnosno, teže su svarljive. Njihovim podgrevanjem, struktura proteina u njima se menja, što dovodi do nadimanja i stomačnih kolika, tj. grčeva.

 

KROMPIR

 

Čuvanje krompira na sobnoj temperaturi predstavlja veći problem od njegovog podgrevanja. Podgrevanjem, krompir gubi ukus, dok se čuvanjem na sobnoj temperaturi u krompiru razvija bakterija Clostridium botulinum, izazivač botulizma, oboljenja koje, pored stomačnih tegoba, izaziva i niz neuroloških simptoma, koji mogu izazvati niz komplikacija.

 

PILETINA

 

Kao i sa pečurkama, prilikom zagrevanja pilećeg mesa, dolazi do promene strukture proteina u njemu, što izaziva probleme sa varenjem. Takođe, čuvanje piletine dovodi do razvoja salmonele, bakterije koja izaziva stomačne tegobe (dijareju, povraćanje, bolove u stomaku), kao i povišenu telesnu temperaturu, a time i dehidrataciju.

 

PIRINAČ

 

Pirinač sadrži sporogene bakterije, koje „preživljavaju“ termičku obradu, te koje se, ukoliko pirinač čuvamo na sobnoj temperaturi, množe i mogu izazvati trovanje hranom.

 

Na osnovu navedenog, možemo zaključiti da treba biti izuzetno oprezan prilikom pripreme, ali i čuvanja hrane. Dakle, najbezbednije je konzumiranje sveže pripremljenih jela, ukoliko je moguće, bez podgrevanja, a ukoliko i podgrevamo hranu, treba voditi računa oko toga od kojih namirnica je pripremljena, kako bismo izbegli zdravstvene tegobe.

 

Autor: Zorana Miladinović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *