Bioskopi posle krize jači neko ikad

Biznis

Pozorišta i bioskopi širom sveta zatvoreni su već duže vreme, a kada se situacija stabilizuje, otvaraju ih privremeno, niko od nas ne zna kada će se situacija potpuno smiriti i kada će ih otvoriti za stalno. Međutim, postoji još jedna pretnja bioskopima, te se oni suočavaju sa dvostrukim napadom. Prvi je koronavirus, a drugi je promenjena navika gledanja filmova kod ljudi.

Ovakve katastrofalne prognoze vezane za budućnost bioskopa nisu retkost, već je to nešto što se redovno dešavalo tokom decenija. Ipak, 2019. godine prihodi od bioskopa u svetu bili su veći nego ikad.

Iako je Španska groznica pogodila filmsku industriju u Americi, ona nije mnogo propatila, već je promenila oblik i veličinu. Jedan od reditelja prokomentarisao je da se dešava da mnoge manje kompanije prestanu da posluju zbog nedostatka sredstava za dalji rad, ali su time dovele do učvršćivanja velikih kompanija, te ih još više povećale. Španska groznica, u kombinaciji sa završetkom rata, dovodi do „megaholivuda“ koji se danas opet duplira.

Pojava televizije je predstavljala izazov, ali je bioskop uspeo i njih da nadmudri dolaskom letnjih blokbastera 1970-ih. Filmovi poput „Ajkule“, Stivena Spilberga (1975) preokrenuli su tadašnju situaciju i povećali broj publike u bioskopima.

Osamdesetih godina prošlog veka kasete su ljudima omogućavale da kupuju ili iznajmljuju filmove i gledaju ih kod kuće. To je kompanijama povećalo prihod, a potrošače je zainteresovalo još više da gledaju filmove svojih omiljenih reditelja na velikom platnu.

Najnoviji izazov za bioskop dolazi baš sa platformi koje omogućavaju gledanje bilo kog filma po istoj mesečnoj ceni. Najpoznatije su Netflix i Amazon koje nude širok asortiman svojih filmova, a originalan sadržaj na malim ekranima postao je skuplji i samim tim, bolji.

Bioskopi se bore za opstanak, ali istorija nam govori da će uspeti da se iskobeljaju iz krize. Posle nedelja i meseci provedenih kod kuće, novo iskustvo gledanja Džimandžija u bioskopima biće još zanimljivije. Takođe, većina reditelja je potvrdila da želi da se njihovi filmovi gledaju u bioskopu, jer je to jedno jedinstveno iskustvo.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *