Pet problema demokratiji

Politika

Stopa učešća birača (neglasači)

Uslov demokratije je aktivno učešće građana u demokratskom procesu. Problem nastaje jer se veoma retko dešava da na izbore izađe preko 60% glasača. Ukoliko 50% građana ne izađe na izbore to je pokazatelj da postoji značajan i alarmantan problem.

Birači nemaju realna očekivanja

Ovu činjenicu političari zloupotrebljavaju, pričajući „bajke“ o vraćanju na hiljade radnih mesta, revoluciji u društvu, povećanju plata i ostalih prihoda, izgradnji puteva itd. To masi daje povod za velika očekivanja, koja realno nije moguće ispuniti, posebno ne u kratkom vremenskom periodu koji oni obećavaju.

Politički needukovani birači

Mnogi birači nisu dovoljno upućeni o tome kako funkcioniše politika koja je trenutno u vladi. Nekritički odnos prema političkim pitanjima, kao i ograničavanje na samo jedan ili par izvora informisanosti, biračima ne daje širu sliku dešavanja i problema te sa takvim vrednosnim sudovima izlaze na izbore.

Glasanje na osnovu emotivnog nahođenja, ne na osnovu stvarnosti

Dati probem sličan je prethodnom. Kada pojedinci nisu dovoljno edukovani o tome kako će politika funkcionisati, oni pribegavaju alternativnim mehanizmima koji će im pomoći da odluče za koga će glasati. Iz tog razloga stranke koriste emocije kako bi se dopale osobama koje nemaju svest o tome kako će određena politika teći u budućnosti.

Nedostatak političke stabilnosti

S obzirom da u demokratiji često dolazi do smene vlasti, postoji minimalna (ili ne postoji uopšte) politička stabilnost duži niz godina. Predsednici razmišljaju kratkoročno, tako da nema fokusa na bolji život zemlje za buduće generacije (smanjenje duga npr.).

Autor: Kristina Bondžulić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *