Dobre i loše strane internet kupovine

Biznis

Kupovina preko interneta postala je veoma popularna u poslednjih nekoliko godina. Postoji više razloga za to, od manjka vremena za obilazak prodavnica, lakšeg pregleda i odabira proizvoda, popusta koji se dobijaju prilikom online narudžbina, do naravno, mnogo artikala po znatno nižim cenama nego što su kod nas.

Kada pričamo o kuponini preko interneta, možemo je smatrati kupovinom iz određenih prodavnica, kao što su, na primer, kod nas popularne “Zara“, “Buzz“, “Lily“ ili kupovinom preko raznih sajtova kao što je “Aliexpress“, ili ipak preko raznih instagram profila.

Samim tim, sigurnija je kupovina iz prodavnica, jer smo te stvari mogli videti i uživo, možemo ih zameniti ukoliko nam ne odgovaraju, a mogu to biti proizvodi koje koristimo već neko vreme, pa samo dopunjujemo zalihe. U ovakvim slučajevima retko se dešava da se mušterije žale, ili da nisu zadovoljni artiklom.

Sa druge strane, kupovina preko raznih sajtova je jako često vrlo povoljna, mogu se naći razne stvari koje nemamo u prodavnicama koje postoje u Srbiji, ali postoji mnogo više nezadovoljnih mušterija koje tvrde da su poručile jednu stvar, a dobile sasvim drugu.

Zato smo mi odlučili da sa Vama podelimo neke savete kako da bolje odaberete sajt i proizvod koji želite.

Pre svega, dobro pogledajte slike, ukoliko poručujete preko nekog instagram profila obavezno tražite sliku artikla, ali uživo slikanu. Da ne bude u pitanju slika sa interneta ili studijska. Slobodno pitajte za materijal ukoliko je u pitanju odeća, pitajte da li je moguća zamena i povraćaj novca ukoliko ne budete zadovoljni, pa tek onda naručite ukoliko želite.

Ako kupujete na nekom sajtu, kao što su “Wish“ i “Aliexpress“, gledajte da odaberete onog dobavljača koji ima najviše dobrih ocena, najviše porudžbina i što više slika u utiscima ispod proizvoda. Na osnovu toga možete zaključiti da li je taj proizvod taj sa slike, da li ih dobavljači šalju dobro upakovanog, da li se dešavaju oštećenja tokom transporta, a tek onda odlučite da li želite da potrošite novac na taj predmet. Takođe, ukoliko nemate preku potrebu, savetujemo Vam da mobilne telefone, lap topove i sve skuplje proizvode ne kupujete preko ovakvih sajtova, jer Vam oni ne daju garanciju za proizvode. Kupovinom tih proizvoda u nekoj konkretnoj prodavnici takođe izbegavate plaćanje carine.

Izbegavajte kupovinu na sajtovima koji nemaju Secure Sockets Layer (SSL) – Sigurnosni protokol šifrovane komunikacije na internetu koji obezbeđuje zaštitu od eventualnih zloupotreba.

Postojanje SSL-a može u pretraživaču  biti prikazano na nekoliko načina, a vi imate dve jednostavne mogućnosti kako da to proverite:

  • simbol katanca stoji u vrhu pretraživača, tačno između refresh dugmeta za osvežavanje stranice i adresne trake u kojoj stoji url adresa web lokacije.
  • početna slova u adresnoj traci bi trebalo da se promene iz „http“ u „https“.

I možda najvažniji savet, najpametnije bi bilo kada biste imali posebnu karticu za internet kupovinu, na kojoj po potrebi stavite novca koliko planirate da potrošite Time možete izbeći eventualnu krađu sa kartice. Ukoliko niste u mogućnosti da koristite 2 kartice, nikada nemojte sačuvati podatke sa kartice i ukoliko je moguće, čim obavite kupovinu, na aplikaciji koju imate za svoju banku, u podešavanjima isključite opciju online plaćanja.

Autor: Jelena Ribarov

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *