Spomenik junaku u centru Beograda čiju priču ne znamo

Društvo

Vojin Popović, upamćen u srpskoj istoriji kao Vojvoda Vuk, bio je četnički vojvoda i slavni junak mnogih bitaka. Rođen je 9. decembra 1881. godine u Sjenici.

U Balkanskom ratu učestvovao je kao komandant četničkog odreda, ali je komandovao i u Prvom svetskom ratu. Svojom hrabrošću doprineo je uspesima u mnogim bitkama srpske vojske. Njegovo junaštvo potvrđuje još i činjenica da čim je obrazovan Solunski front, kao komandant dobrovoljačkog odreda, je prvi krenuo u bitku. Vojvoda Vuk bio je uticajni član tajnog društva „Crna ruka“ koja se vodila idejom „Ujedinjenje ili smrt“, želeći da ujedini sve teritorije Južnih Slovena.

Vojvoda Vuk je bio hrabar, odvažan i izuzetno disciplinovan. Bio je autoritet svojim vojnicima, postavljajući svoje principe, jačao je njihov moral i čestitost. Njegova pravdoljubivost nadjačavala je želju da bude samo oficir vojske.

Spomenik vojvodi Vuku jedini je koji podignut van groblja junaka Velikog rata. Iako se spomenik  nalazi u strogom centru Beograda, u parku na Topličinom vencu, mnogi ne znaju u čiju čast je podignut. Ovo je jedan od retkih spomenika koji je očuvan uprkos stvaranju novih ideala, drugačijeg sistema i države. Autor skulpture je vajar Đorđe Jovanović.

Vojvoda Vuk je poginuo 29. novembra 1916. godine u neravnopravnoj borbi protiv Bugara, na Gruništu. Tamo ga je poslao Aleksandar Karađorđević, pretpostavlja se, znajući da je taj vis nemoguće osvojiti. Vojvoda je živeo i poginuo za svoju zemlju, te se njegovim savremenicima činilo da je zajedno sa njim umrla i Srbija.

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *