Kako su cvetale tikve onlajn!

Kultura

Od 24. maja 2014. godine na velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ Beogradskog dramskog pozorišta igra se predstava „Kad su cvetale tikve“, nastala od istoimenog romana Dragoslava Mihailovića.

 

Ovog 24. decembra, po prvi put će biti izvedena onlajn. S početkom u 18 časova imaćemo priliku da gledamo predstavu preko lajv strima koji je već postavljen na sajtu BDP.

 

Naslovnu ulogu boksera Ljube Sretenovića Šampiona igra mladi, već vrlo poznati i uspešni glumac, Miloš Biković.

On je govorio na konferenciji za štampu na kojoj je javnost zvanično obaveštena o izvođenju onlajn predstave.

 

O pripremama za predstavu je rekao:

 

„Obavezno imam pripremu pred svako izvođenje. Ja obično dođem u pozorište oko 6 i izađem oko 11. Za svo to vreme sam na sceni, što pripremaju ću se, što igrajući, što radeći svoj neki trening.“ rekao je Biković.

 

Publike u sali će biti, ali ograničeno, zbog mera predostrožnosti.

 

„Predstava kao predstava, isto je igrali za 300 ili 3000 ljudi“ zaključio je glumac.

 

Drama „Kad su cvetale tikve“ Dragoslava Mihailovića koliko god da je dvojako svedočanstvo povesnih socijalno-političkih previranja iz nedavne prošlosti, toliko je iznad svega upečatljiva, snažna i onespokojavajuća intimna priča o rastegljivosti granica ljudskosti i morala. Univerzalnu, gotovo arhetipsku, temu o prevazi osećaja potrebe za odbranom sopstvene časti i dostojanstva nad nametnutim, svepritiskajućim, ali opšte prihvaćenim društvenim normama i zakonima (koje itekako zavise od istorijskog trenutka i poretka), Mihailović postavlja u radikalno dramaturški defragmentisane i na prvi pogled lokalno-političke okvire (komunistička diktatura, Rezolucija Informbiroa, Goli otok), dajući tako „Tikvama“ vanvremensku notu.

Svi oni koji vole pozorište moći će predstavu da gledaju uživo, ako ne u pozorištu, onda ovog puta onlajn.

Autor: Vesna Đunisijević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *