Četrdeset godina od ubistva Džona Lenona

Kultura

Džon Vinston Lenon je bio engleski muzičar koji je obeležio svetsku muzičku scenu šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Rođen je 1940. godine u Liverpulu, a njegovo detinjstvo bilo je daleko od savršenog. Odrastao bez oca a kasnije izgubivši majku, Džon je odrastao uz tetku i dve polusestre. Još odmalena, dečak je bio opčinjen muzikom. Početkom pedesetih godina osniva svoj prvi bend sa tadašnjim drugom iz srednje škole.

Njegovu karijeru obeležila je pripadnost muzičkom sastavu „Bitlsi“ koja se formirala 1957. godine, čiji je član bio i Pol Mekartni. Bend je 1960. godine dobio još jednog člana, Stjuarta Satklifa koga je Lenon upoznao u umetničkoj školi. „Bitlsi“ su vrlo brzo dostigli veliki uspeh i postali svetski popularni, najpre među mladima. Šezdesete i sedamdesete godine iznedrile su sasvim nove ideje, principe, novu muziku, modu i stil života. Ovaj talas novog zvuka prožimaće svetsku muzičku scenu, krećući se od zapada ka istoku. Poznati bend se rasformirao 1970. godine, a postoje brojna nagađanja zašto je do toga došlo.

Privatni život Džona Lenona obeležila je veza, a kasnije i brak sa japanskom umetnicom, Joko Ono, sa kojom je pravio muziku i učestvovao u protivratnim protestima.

Džon Lenon je ubijen 8. decembra 1980. godine ispred zgrade u kojoj je stanovao u Njujorku, u četrdesetoj godini života. Ubica, Mark Dejvid Čepmen, navodi da je zločin počinio kako bi postao slavan. Osuđen je na doživotno odsluživanje kazne.

Autor: Ana Damnjanović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *