Danas bi naš čuveni glumac napunio 65 godina

Kultura

Milenko Zablaćanski rođen je 8. decembra 1955. godine u Bogatiću nadomak Šapca. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Ognjenke Milićević. Bio je srpski glumac, režiser i scenarista.

Ostavio je traga putem brojnih filmskih, serijskih i pozorišnih uloga.

 

Početkom osamdesetih počeo je svoju glumačku karijeru. Prvu televizijsku ulogu ostvario je seriji „Vuk Karadžić“, a najviše je ostao upamćen kroz uloge u serijama Siniše Pavića („Bolji život“, „Srećni ljudi, „Bela lađa“, „Stižu dolari“) iz kojih se se njegove replike i dan danas citiraju. Živopisna uloga Zlatkovog (Nebojša Glogovac) druga, blentavog Misksera ostala je kao jedna od njegovih najprepoznatnijih rola uz koju su se gledaoci smejali do suza.

Što se tiče pozorišnih ostvarenja, svoju pozorišnu karijeru započeo je u pozorištu Boško Buha da bi 1985. godine prešao u Pozorište na Terazijama. Ostaće upamćen po naslavima kao što su: „Trajkovići“, „Heroji“, „Svetlosti pozornice“, „Lutka sa naslovne strane“…

Ovaj svestrani umetnik ostvario se i kao režiser („Mala škola života“, „Groznica subotnje večeri“ „Vršačska pozorišna jesen“) i kao scenarista u istim ostvarenjima.

Bio je oženjen balerinom i koreografom Snežanom Vesković sa kojom ima i dva sina. Stariji sin, Ivan Zablaćanski, nasledio je očev talenat i danas je uspešan, mladi glumac.

22.januara 2008. godine javnost je ostala zavijena u crno kada je saopšteno da je ovaj svestrani umetnik izgubio u svojoj borbi za život. Posle 17 dana provedenih na Vojnomedicinskoj akademiji gde mu se ukazivala pomoć nakon teške saobraćajne nesreće, zauvek nas je napustio Milenko Zablaćanski i za sobom ostavio brojna glumačka ostvarenja i večno žaljenje za ulogama koje su ga tek čekale.

Autor: Ljupka Cvijić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *