29. godina otkako je svaki decembar obojen u crveno-belo. Zvezda do Tokija.

Fudbal Sport

Nek se Marakani vrate slavni dani, kad si, Zvezdo bila iznad svih!

Fudbaleri Crvene zvezde su na današnji dan, 8. decembar, pre 29 godina, kao prvaci Evrope postali i šampioni sveta, odnosno osvajači Interkontinentalnog kupa.

Tadašnja Zvezda je u Tokiju savladala čileanski Kolo-Kolo, tadašnjeg prvaka Južne Amerike, sa 3:0, i napravila najveći uspeh u istoriji srpskog i jugoslovenskog fudbala.

Čuvena utakmica pred 60.228 gledalaca na Nacionalnom stadionu imala je neočekivan tok. Crveno-beli su od 42. minuta igrali bez isključenog kapitena Dejana Savićevića, ali je do trijumfa za pamćenje došla golovima Vladimira Jugovića u 19. i 58, i Darka Pančeva u 72. minutu.

Crvenu zvezdu sa klupe je predvodio Vladica Popović, a nastupala je u sastavu: Milojević, Radinović, Vasilijević, Jugović, Belodedić, Najdoski, Stošić, Ratković, Pančev, Savićević, Mihajlović.

„Srbija do Tokija“, orilo se posle istorijskog uspeha Crvene zvezde, a i dan-danas se koristi kao slogan, ne samo sportu.

Dve i po decenije su prošle dok se na „Marakanu“ nije vratio evropski fudbal i dok Zvezda opet nije zasijala. Sada neki novi momci predvođeni trenerom Dejanom Stankovićem pišu nove stranice kluba i pripremaju se za utakmicu sa Slovanom iz Libereca koja će se odigrati za dva dana, 10. decembra.

Autor: Vesna Đunisijević

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *