Deset zanimljivosti o bananama?

Društvo

Kako je dolazak zime pravo vreme za konzumiranje voća i očuvanje zdravlja, hajde da govorimo o zanimljivostima koje donose banane – popularno voće, čak i među onima koji nisu ljubitelji voća.

  1. Banane su prirodno radioaktivne – prirodni su izvor radioaktivnog izotopa. Naravno, jedna banana ne može biti ovako detektovana, ali uz više njih to jeste moguće, ali bitno je da znamo da nisu opasne po naše zdravlje. Potrebno je pojesti ogromnu količinu da bi se izazvalo smrtonosno trovanje radijacijom. Radi orijentacije, to je oko 200 oguljenih banana.

 

  1. Banane ne rastu na drveću – zapravo, rastu iz korenaste strukture koju poizvodi stabljika koja je iznad tla. Kako botanika kaže, banane su bobičasto voće, za razliku od malina i jagoda koje, iznenađujuće za mnoge, nisu. Definicija bobica u botanici glasi: mesnato voće proizvedeno od jednog jajnika, a banana to jeste.

 

  1. Banana može biti lek – bogate kalijumom, banane sadrže još i i magnezijum, kalcijum, fluor, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Takođe imaju dosta vitamina, a najviše sadrže beta-karoten, vitamine grupe B te vitamine C i E. Odličan su izvor dijetalnih vlakana, vitamina B6, vitamina C, mangana. Mogu pomoći u prevazilaženju nekih bolesti, kao i u preventivi.

 

  1. Banane su dobre za stres i čuvari naših živaca – kako smo već upoznati, pošto je u bananama prisustvo vitamina B veliko, to pomaže u umirivanju živaca, a kalijum (jedan vitalni mineral) pomaže u normalizovanju otkucaju srca, šalje kiseonik u mozak i balansira količinu vode u telu. U stresnim situacijama, naš metabolizam se ubrzava i time se smanjuje količina kalijuma. Balans možemo vratiti upravo uz pomoć banane.

 

  1. Saveznik u depresiji – u banani postoji izvestan tryptophan, a to je vrsta belančevine koju naše telo pretvara u serotonin, koji nas opušta i poboljšava naše raspoloženje.

 

  1. Prijatelj PMS-a – ponovo nam je prijatelj vitamin B6 koji je sadržan u banani. On reguliše novo šećera u krvi i time utiče na raspoloženje.

 

  1. Banane pomažu kod anemije – pošto su bogate gvožđem i mogu podstaći stvaranje hemoglobina u krvi, banane su dobar mehanizam kod nekih slučajeva anemije.

 

  1. Banane su dobre za probavu – banane pomažu normalnu pokretljivost probavnog kanala i olakšavaju izlučivanje stolice, jer sadrže pektine, topljiva vlakna koja upijaju tečnost.

 

  1. Banana je prijatelj našoj memoriji – zbog kalijuma koji se u banani nalazi, naše pamćenje i koncentracija mogu biti „čašćeni“.

 

  1. Rešenje za mamurluk –  poznati mamurluk može biti ublažen medom zaslađenim frapeom od banane. Banana će umiriti želudac, a med će pomoći u nadograđivanju potrošenog nivoa šećera u krvi. Mleko će pomoći u hirdrataciji.

Od depresije, preko memorije, do mamurluka, banana predstavlja najukusniji alternativni lek. Da li ste znali za svih deset zanimljivosti? Koja vam se zanimljivost posebno dopala? Koju još zanimljivost znate?

 

Priredila: Jelena Luković

Izvori: opusteno.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *