Kako sačuvati mentalno zdravlje

Društvo

Mnogi su se našli nesnađeni u novonastaloj situaciji pandemije u kojoj su sve preporuke usmerene ka tome da se što više vremena provede u sopstvenom domu.

Čovek XXI veka uglavnom je mnogim tehnološkim naprecima statično „vezan“ za stolice i ekrane. I savete koje je slušao od stručnjaka prethodnih godina obično su vezani za socijalizaciju, boravak van kuće, u prirodi, i razne druge aktivnosti. Pored svih tereta što sa sobom nosi, moderan čovek dobio je još jednu brigu, osećaj griže savesti i raspolućenosti u ovoj simbolički zaokruženoj 2020. godini.

U susret novoj, uz želju ali i sve napore, da ne bude kao prethodnica joj, izdvajamo neke od predloga šta treba da radimo da u svemu ovome nađemo meru i kako u što boljem stanju da očuvamo fizičko ali i psihološko zdravlje?

Početak dana. Početak. Uvek je bio najbitniji. I nije kliše kada se na tome forsira. Jutro je početak jednog novog dana. Početak nova 24h i od njega zavisi sve, pa i to kako ćemo spavati nakon njegovog završetka:

  • Popijte čašu mlake vode sa limunom

Kada god se setite, bez opterećivanja kada to ne uradite, započnite dan čašom čiste vode. Najbolja je ona toplija, mlaka, a ako još nakapamo u nju i nekoliko kapi limuna biće to pun pogodak. Naime, naše telo tokom noći skuplja sve štetne toksine od prethodnog dana, topla voda će ih „sprati“ i izbaciti iz našeg organizma, a limunom ćemo uneti neophodan vitamin C.

  • Organizujte dan

Ispišite na papir ili u „beleške“ telefona neke od ciljeva za predstojeći dan. Imajte na umu da ne morate sve da ih ispunite, ali jasno naglasite njihov redosled i stavite zvezdicu kod onih vama najbitnijih.

O organizaciji i planovima mnogi imaju predrasude. To je tako jer se one obično vezuju za posao ili obaveze, ali to je duboko pogrešno. Organizujte i stvari koje vas uveseljavaju, pružaju razonodu, poput gledanja filmova, spremanja obroka, ispijanja kafe sa voljenom osobom.

  • Doručkujte hranu koju volite i koja vam daje energiju za predstojeće obaveze

Doručkujte kod kuće ili ponesite svoj obrok sa sobom. Pola sat-sat ustajanja ranije doneće vam uštedu vremena, obrok za koji znate od čega se sastoji i energiju za radni dan.

  • Šetajte

Bilo da radite ili ne. Bilo da radite na drugom kraju grada ili od kuće – šetajte! Vašem telu, ali i vašem umu, opštem psihofizičkom stanju organizma učinićete veliku uslugu. 20-30 minuta možete odvojiti svakog dana, uveče, ujutru, kada god osetite da imate malo vremena za sebe. Možete izaći napolje samo sa tom namerom ili dve stanice pre ciljanog mesta da „protegnete noge“, svejedno je.

 

  • Oprostite sebi i nastavite dalje

U vremenu kada nam se dešavaju stvari na koje nemamo uticaj osećamo bespomoćnost i frustraciju. U takvom opštem stanju i raspoloženju najmanje je potrebno da i sami sebe ne volimo i kritikujemo. Zato, zažmurite na svoje greške i nedoslednosti ponekad. I kada preležite ceo dan, i kada ne ispunite ono što ste ispisali na papir želja, ciljeva i obaveza, pojedete ono što znate da  ne prija vašem organizmu, oprostite sebi. I ono što je najvažnije – nastavite dalje onako kako je najbolje za vas! Dakle, nastavak hoda u pogrešnom pravcu zbog jednog lošeg skretanja,

znate da  ne prija vašem organizmu, oprostite sebi. I ono što je najvažnije – nastavite dalje onako kako je najbolje za vas! Dakle, nastavak hoda u pogrešnom pravcu zbog jednog lošeg skretanja nije nikakav alibi, već samo znak da se malo vratimo u nazad i nastavimo pravim putem.

 

  • Dozirajte količinu informacija koji će doći do vas

Da, ne moramo baš uvek sve da znamo. Mnogo toga nas se ne tiče, ne utiče direktno na nas, a ukoliko za to saznamo, jedan deo naših misli ostaje zauvek u tome. Ukoliko je informacija bogata negativnim osećanjima, mržnjom, strahom, brigom u nama će se, zahvaljujući toj novoj vesti, pokrenuti lavina sličnih misli i osećanja. A kada nas sve to  zatrpa teško da ćemo se do kraja dana izboriti sa takvim raspoloženjem.

 

  • Pišite

Bilo da imate dara za pisanu reči ili ne, nije bitno, bitan je osećaj koji nam daje ova vrsta    terapije

Rasterećenost koju će nam doneti definisanost problema sa kojima se suočavamo, misli koje nas muče ili osećanja koja nas obuzimaju pružiće nam poseban osećaj da vladamo sobom i da smo svesni svega onog sa čime se suočavamo.

 

  • Odložižite telefon 2h pre spavanja

 

Koliko puta vam se desilo da sanjate osobu sa Instagrama, Fejsbuka koju nikada u životu niste videli, upoznali. Jezivo, zar ne? Naš mozak sve upija i pamti i ne razdvaja prema bitnosti osobe koje nas zaista, fizički okružuju i one koje nas okružuju putem ekrana.

Pored toga, korišćenje telefona i laptopa neposredno pre spavanja mogu prouzrokovati nesanicu  nekvalitetan san.

Umesto besciljnog listanja društvenih mreža sumirajte svoj dan i napišite plan za naredni.

 

 

 

 

Autor: Ljupka Cvijić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *