Nesvakidašnji simboli gradova – neuobičajene statue

Kultura

Svaki grad ima neku svoju odliku. U koji god grad da odemo, naići ćemo na njegov simbol. Ako prošetamo Kalemegdanom, naići ćemo na simbol našeg glavnog grada – Pobednika. U Njujorku bi to bio Kip slobode, u Rio de Žaneiru statua Hristosa Spasitelja.

Postoje i one statue koje se po svom nesvakidašnjem izgledu izdvajaju od ostalih. Kao takve, one privlače veliku pažnju turista, „bodu im oči“.

Šetajući kroz Prag, možete naići na visećeg Sigmunda Frojda. Psihoanalitičar Sigmund Frojd rođen je u Freibergu, koji je sada deo Češke Republike. Ova zapanjujuća statua delo je Davida Černija, a simbolizuje pogled koji oduzima dah.

U Švajcarskom gradu Bernu naići ćete na čoveka koji jede decu. Upravo to je i naziv ove jako bizarne statue: Jedač dece. Šta tačno označava ova statua, nikome nije poznato. Namera umetnika se vremenom izgubila. Pretpostavlja se da se tokom karnevala ova statua koristila radi plašenja male dece.

Ovu statuu možete pronaći u Italiji, tačnije u gradu Piemonte. Na njoj je prikazana žena zaglavljena u sopstvenoj tašni. Statua na odličan način oslikava svakodnevicu žena. U današnje vreme torbe su nam prepune različitih sitnica, i vrlo nam često treba dosta vremena da pronađemo ono što tražimo.

 

U Njujorku je 1980. godine nastala statua koja simbolizuje ubistvo Džona Lenona. Ova statua nosi naziv „Nenasilje“ i delo je Karla Frederika Reutersvada, prijatelja slavnog muzičara. Džon Lenon ubijen je 8. decembra 1980. godine ispred svog stana. Njegov ubica, Mark Čempen, se tek nakon četrdeset godina od ubistva izvinio udovici Džona Lenona, Joko Ono, za delo koje je počinio.

Još jedna neobična statua nalazi se u Češkoj. Kip Franca Kafke postavljen je u ulici Vezenska, u neobičnoj četvrti Praga. Umetnika je inspirisalo Kafkino delo „Opis jedne borbe“, u kome se glavni lik penje na rame nepoznatog putnika, kako bi sagledao svet iz njegove perspektive. Poruka ove statue je da svi imamo različit pogled na svet i da nikome ne treba zaviditi.

I u našem glavnom gradu jedna statua odnedavno privlači veliku pažnju građana, ali i turista. U pitanju je statua Raše Popova, koja je postavljena na istoimenom platou. Ovo umetničko delo sastavljeno je od šrafova, matica, armature i žice. Spomenik je izazvao različite komentare, od pozitivnih, pa sve do krajnje negativnih i podsmevajućih. Mnogi smatraju da spomenik nije bezbedan po okolinu.

Raša Popov je bio naš istaknuti književnik, glumac, novinar. Uz njegova dela odrastale su generacije.

Autor: Jelena Ćetković

 

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *