Sećanje na žrtve masakra u Montrealu iz 1989. godine

Društvo

Pre tačno trideset i jednu godinu desio se masakr na Visokoj politehničkoj školi, École Polytechnique, u Montrealu, u Kanadi, kada je naoružani mladić usmrtio četrnaest, a ranio trinaest studentkinja. Od tada, šesti decembar u Kanadi postaje Dan sećanja.

Ubica, Marc Lépine, bio je naoružan puškom i lovačkim nožem koje je prethodno legalno kupio. Tada dvadesetpetogodišnji momak  bio je odbijen prilikom prijave na isti fakultet, te se smatra da je isprovociran činjenicom da su na ključnim pozicijama fakulteta radile žene. Dakle, povod za ovaj zločin bila je ogorčenost koju je ubica osećao prema ženama. Navodi se da je momak pre same pucnjave izjavio: „Vi ste sve jedna hrpa feministkinja, a ja mrzim feministkinje“. Napadač je, nakon masovnog ubistva, izvršio samoubistvo.

Utvrđeno je, pismom koje je za sobom ostavio, da je ubica ovaj napad pripremao iz mržnje prema ženama.

Masakr iz 1989. godine bio je povod za kasnije okupljanje mnogih feministkinja širom sveta, koje će svojim delanjem učiniti da se problem nasilja nad ženama shvati ozbiljno , ali i da se žrtve ne zaborave, a zločin ne ponovi.

 

Autor: Ana Damnjanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *