U duhu Dana volontera

Društvo

Pokušali smo da pronađemo , u ovo, pomalo, nezgodno vreme, one skrivene heroje, ljude koji su i pre epidemije, vodili računa o problemima koji pogađaju našu zemlju. Pronašli smo ih, na skromnom mestu, a prepoznali ih po širokom osmehu. Zamolili smo ih da nam odgovore na nekoliko pitanja

*Naši sagovornici bili su volonteri Crvenog krsta Savski venac*

Kako se postaje član Crvenog krsta?

Vrlo je lako. Ko želi da se priključi druženju, da pomogne i nekoga usreći dovoljno je da se obrati našoj organizaciji putem mejla, broja telefona ili društvenih mreža i  ubrzo dobija poziv da nam se pridruži. Vrlo rado, i često, pozivamo ljude dobre volje da nam se priključe, uvek su dobrodošli.

Dosta vas je jako mlado, da li i vaši vršnjaci odgovaraju na poziv humanosti?

Crveni krst Savski venac radi u kontinuitetu sa osnovnim i srednjim školama na svojoj opštini, i mladi ljudi dobijaju priliku da se, kroz programe različitog sadržaja poput Prve pomoći, Realističkog prikaza povreda, stanja i oboljenja, Vesele bolnice,  Smanjenje rizika i ublažavanje posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti, Delovanja u nesrećama i slično, priključe i na neki način iskažu svoju humanu stranu. To podrazumeva, osim rada, i mnogo osmeha, lepih uspomena, stečenih životnih prijatelja.

Šta je sve obeležilo tekuću godinu?

Ova godina nije bila realizovana na uobičajen način, neke aktivnosti su se odvijale sa nekim izmenama u odnosu na prethodne godine. Tako smo ove godine bili fokusirani  na direktno delovanje u vreme vanrednog stanja sve do sad, te smo kroz distribuciju paketa hrane i higijene i psihosocijalnu podršku zbrinjavali najhitnije slučajeve. Takođe, pomogli smo organizovanje akcija Dobrovoljnog davanja krvi te prikupljanju neophodnih jedinica krvi kojih još uvek nema dovoljno. Sem toga, naši stariji volonteri su imali prilike da, makar online, nastave sa radom literarne radionice i održe kontakt i u ovim okolnostima. Volontersku mrežu održavamo redovnim online sastancima na raznorazne teme.

Koji su vaši planovi za budućnost?

Nemoguće je unapred bilo šta predvideti, nadamo se makar da ćemo uspeti da realizujemo već planirane zadatke i ciljeve, a koji u ovoj godini nisu realizovani. Planira se još dosta aktivnosti koje ne bismo otkrivali ovom prilikom, ali vas rado očekujemo u našoj organizaciji da sami otkrijete aktivnosti koje pripremamo.

Zahvaljujemo se volonterima Katarini Ivković, Anđeli Olarević, Stefanu Ljubomiroviću, Luki Stojanoviću, Ani Kolšek, Nikolini Dimković, Bojani Kožović i Ani Stojković i sekretaru organizacije Dragani Radovanović na izdvojenom vremenu.  Srećan dan volontera i puno sreće u daljem radu!

 

Autori: Jelena Ćetković, Tamara Ristić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *