Dizni, njegova mašta je je milionima dece donela osmeh na lice, rođen je na današnji dan

Društvo

 

Volter Elijas Dizni, američki filmski producent, scenarista, režiser i animator, rođen je 5. decembra 1901. godine. Možda ne pamtimo njegov lik ali zauvek ćemo one koje je sam kreirao. Bio je jedan od najpoznatijih producenata pokretnih slika, ali je i sam crtao novinske stripove i strip sveske.

Jedan od najpoznatijih i najposećenijih zabavnih parkova jeste Diznilend, koji je kreacija Voltera Diznija. Diznilend bi prema mišljenju kulturnog teoretičara i filozofa, Žana Bodrijara, bio idealan primer simulacije koja je odlika savremenog potrošačkog društva. Bodrijar sveprisutnu simulaciju smatra glavnim uzrokom nestajanja razlike između realnog i imaginarnog.

Sklonost prema crtanju pokazivao je veoma rano, još u detinjstvu. Kasnije je, uporedo sa srednjom školom, pohađao i Akademiju lepih umetnosti u Čikagu. U tom periodu, počeo je da crta stripove za školske novine.

Svoju karijeru započinje kao ilustrator u Kanzas Sitiju, gde kasnije osniva i svoje prvo preduzeće za crtanje reklama. Zatim je radio za kanzašku filmsku kompaniju, a onda je osnovao još jedno filmsko preduzeće koje se bavilo crtanim filmovima, a glavna junakinja je bila „Alisa u zemlji čuda“. Kada je nakon nekog vremena došlo do urušavanja ovog posla, on zajedno sa svojim stricem i bratom osniva filmski studio, koji je svojim razvojnim putem stigao do pozicije na kojoj je danas, a to je jedna od najuspešnijih kompanija u Sjedinjenim Američkim Državama i na svetu.

Najpre se bavio kratkim animiranim filmovima, dok nije producirao svoj, a istovremeno i prvi ikada dugometražni animirani mjuzikl „Snežana i sedam patuljaka“ u punom koloru. Pamtićemo ga po brojnim klasičnim bajkama, kao što su: „Pinokio“, „Dambo“, „Bambi“, „Fantazije“. Najpoznatiji crtani likovi Volta Diznija, koji su obležili mnoga detinjstva jesu: Miki i Mini Maus, Mića, Pluton, Hromi, Šilja, Paja Patak, Pata, Vlaja, Raja, Gaja i drugi.

 

Autor: Ana Damnjanović

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *