Velika škola – kamen temeljac obrazovanja u Srbiji

Društvo

Velika škola – kamen temeljac obrazovanja u Srbiji

Univerzitet u Beogradu osnovao je 1905.godine prvi srpski ministar prosvete, Dositej Obradović. To je najveća i najstarija institucija visokog obrazovanja u Srbiji, koja korene vuče još iz 1808.godine, pod nazivom Velika škola (1808 – 1813), koju je osnovao Ivan Jugović. Nastava se održavala u Kapetan – Mišinom zdanju (Kapetan Miša Anastasijević). Velika škola je uživala značajnu reputaciju, koja je zahvaljujući istaknutim nastavnicima, školovanim na vodećim inostranim univerzitetima, prevazilazila državne granice i poprimala evropske razmere. Profesori škole, pored njenog osnivača, bili su i Miljko Radonjić, Lazar Vojnović i Sima Milutinović – Sarajlija (pesnik i Njegošev privatni učitelj).

Upis u Veliku školu bio je uslovljen samo znanjem pisanja, čitanja i računanja. Svaki nastavnik je imao svoje odeljenje, i predavao svojim đacima sve predmete. S obzirom da udžbenika nije bilo, đaci su pisali beleške na predavanjima pa iz njih učili. Pre prekida rada škole, zbog ratnih prilika, kroz nju je prošlo oko 40 učenika.

  1. februara 1905. formalno se osniva Beogradski Univerzitet. Velika škola tada se sastoji iz tri fakulteta: Filozofskog, Pravnog i Tehničkog. Na Filozofskom se studiralo tri godine, a na Pravnom i Tehničkom četiri. U isto vreme otvoreni su i Medicinski, Bogoslovski i Poljoprivredni fakultet. Rektorat se i dan danas nalazi na istom mestu kao i 1808.godine – u Kapetan Mišinom zdanju.

Mnoge značajne ličnosti koje su u velikoj meri uticale na edukaciju u Srbiji, prošli su kroz ovu školu i doprineli njenom rastu i imenu. Kako je školovanje izgledalo, možete pogledati u seriji koja je dostupna na youtube-u – Šešir profesora Koste Vujića.

Autor: Kristina Bondžulić

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *