U bioskopima ništa o klimatskim promenama

Kultura

Možda nam se u zadnje vreme čini da je 21. vek ništa više do nekog osrednjeg holivudskog filma. Međutim, uprkos moru filmova o apokalipsi i ponekih posledica zagađivanja životne sredine, klimatske promene se ne pominju ni u jednom od njih, a da su doživeli neverovatnu slavu. Poznatiji filmovi poput filmova „Zaraza“ i „Inferno“ mogu zagrebati površinu loše brige o planeti zemlji, ali nijedan nam ne govori o posledicama prekomerne emisije karbona u atmosferi.

Ipak, film pisca i režisera Rolanda Emeriha (Roland Emmerich), „Dan posle sutra“, zasnovan je na knjizi „Nadolazeća globalna oluja“ ( eng. The coming global superstorm’), ima suprotnu poruku od zamišljene i tada se dobro održao. Naime, film je bio pravi hit, ali su režiseri nastavili da izbegavaju klimatske promene.

Možda će nam radnja filma objasniti zašto. Naučnik Džek Hal, koga glumi Denis Kvejd, u stanju je da pobedi prirodnu katastrofu – opustošenu zemlju i ponovo pronađe svog sina, ali to nije dovoljno, još uvek nešto ne štima. Da li je moguće da su klimatske promene preopširne i neinteresantne za dva sata dobre akcije i avanture?

Možda jednostavno Holivud ne želi da prestanemo da ga toliko volimo i da mu zamerimo na tome da smo u ovoj priči baš mi zlikovci zbog naših svakodnevnih izbora

Tačno je i da je dobar film odličan za hvalu i rasipništvo glumaca kao što je zahtevanje privatnog aviona, luksuznog stana i brendirane garderobe. Hvalisanje Stele Makartni da će Joakim Feniks učiniti veliki korak za „budućnost planete“ bilo je to što će nositi jedno isto odelo za večeru tokom „cele sezone“ bilo je oštro iskritikovano.

Ipak, takva izjava pokazala je da je Holivud svestan svojih loših navika i lažnog predstavljanja sveta. Ostaje samo da vidimo da li će Holivud snimati više filmova o prirodnim katastrofama.

Ono što nam zasigurno pomaže jeste platforma Netfliks na kojoj možemo pogledati neke od dobrih i realnih dokumentaraca o životu ljudi na planeti zemlji, zagađivanje iste i posledica koje moramo platiti.

Autor: MIlica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *