Ako nemate bar jednog kućnog ljubimca, šta čekate?

Društvo

Novo istraživanje otkrilo je da su odrasli koji imaju bar jednog kućnog ljubimca obično do 50% zdraviji, a deca oko 11% zdravija od ljudi bez kućnih ljubimaca. Studija je takođe iznela podatak da su stariji vlasnici kućnih ljubimaca oko 68% fizički aktivniji od vlasnika koji nemaju kućne ljubimce.

Studija je ispitivala i niz zdravstvenih stanja, od fizičke aktivnosti i zadovoljstva našim životom do kardiovaskularnog i mentalnog zdravlja, i pokazala potencijalne zdravstvene koristi povezane sa kućnim ljubimcima.

Jedan od profesora koji se dugi niz godina bavi proučavanjem interakcije među ljudima i životinjama, na univerzitetu u Liverpulu, kaže da fizička aktivnost ima niz pozitivnih efekata na rizike od mnogih hroničnih bolesti poput karcinoma i emocionalnog zdravlja, šetanje naših ljubimaca poboljšava naše zdravlje.

U borbi protiv usamljenosti kroz druženje sa kućnim ljubimcima pruža nam se neverovatna nega uma i navedena je kao glavni faktor poboljšanja emocionalnog zdravlja.

Lekari kažu da je COVID-19 prouzrokovao gubitak socijalizacije među ljudima i doveo do porasta bolesti mentalnog zdravlja, posebno među rizičnom populacijom koja je mesecima morala da trpi odvojenost od porodice i prijatelja. Ali ovi problemi se mogu znatno smanjiti ako imate kućnog ljubimca.

Istraživanje je takođe otkrilo podatke koji pokazuju da nam kućni ljubimci pomažu i na drugi način. Pokazalo je da kućni ljubimci novčano pomažu ljudima. To je zato što ako kućni ljubimci poboljšaju fizičko i mentalno zdravlje, mogu nam pomoći da uštedimo novac koji bismo dali da se izlečimo od gojaznosti ili mentalnih bolesti. Situacija tokom COVID-19 povećala je našu svest o koristima koje vlasništvo kućnih ljubimaca može doprineti kao i poboljšanju fizičkog i mentalnog zdravlja.

Studija, koja pokazuje vezu između zdravlja i posedovanja kućnog ljubimca, podseća nas da naši čupavi prijatelji, pored velike ljubavi koju nam pružaju, zaslužuju da budu prepoznati i po zdravstvenim dobrobitima koje nam donose.

Autor: Milica Stanković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *